1323

Enigma petelor leopardului - descifrată


 
Vechea intrebare "De ce are leopardul pete?" are, in sfarsit, si un raspuns formulat de o echipa de cercetatori britanici: felina s-a adaptat mediului de viata, iar petele de pe blana ii permit sa se camufleze mai bine.
   
Mai mult, diferentele dintre blana si petele celor mai multor leoparzi sunt legate de habitatul preferat al acestora si de obiceiurile lor de a vana si de a trai, se arata in studiul cercetatorilor britanici, dat publicitatii pe 20 octombrie si citat de AFP.
 
S-a stabilit asadar ca felinele care traiesc in camp deschis au tendinta de a prezenta o blana uni, in special cele care se afla in zona montana, cum ar fi puma.
 
In schimb, cele care traiesc in padurile tropicale foarte dese prezinta pete cu motive complexe si foarte neregulate, asa cum se observa la jaguar si la ocelot.
 
Leopardul traieste intr-o zona intermediara, adica la campie si in prerii, ceea ce ii asigura blana cu pete, dar cu motive simple si regulate, ca si in cazul ghepardului.
 
Totusi, mai ramane o felina ale carei dungi verticale nu pot fi inscrise in vreo schema, si anume tigrul.
 
"Chiar daca tigrii pot fi foarte bine camuflati, iar habitatul lor poate prezenta caracteristici orientate vertical, ne intrebam inca de ce dungile sale verticale nu sunt mai raspandite la feline si la alte specii de mamifere", se mai spune în studiu. 
 
Sursa: UNIMEDIA

0