2320

Expoziţia dedicată germanilor-colonişti se va desfăşura la Chişinău

CHIŞINĂU, 25 oct – Novosti-Moldova. Expoziţia dedicată coloniştilor germani din Basarabia va avea loc la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie din Moldova.
   
Expoziţia, denumită „oamenii pioşi şi harnici”, este organizată de asociaţia moldo-germană Moldova-Institut Leipzig, Universitatea liberă din Berlin, fondul lui Friedrich Ebert, precum şi de forumul moldo-german în cooperare cu Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie din Moldova şi cu susţinerea Ambasadei Germaniei în Moldova.
  
La Expoziţie sînt prezentate documente, fotografii, cărţi, lucruri personale, care povestesc despre perioada de 125 de ani ale istoriei şi cultură germană de la sudul Basarabiei.
 
Potrivit datelor istoricilor primii colonişti germani, circa 1500 de familii au sosit în Basarabia în anii 1813-1815 din Ducatul Varşoviei. În anul 1814 ei au fondat prima colonie germană Tarutino în judeţul Akkerman. În alte colonii erau originari din Bavaria, Baden şi din alte regiuni ale Germaniei.
 
Astfel, colonia Sarata a fost stabilită în anul 1822  de către colonişti din Bavaria şi Vitemberg (în anul 1827 acolo erau:236 de bavarieni, 197 de vitembergi, 3 badeni, 1 magdeburg, 3 meclenburgi, 3 austrieci şi un francez). Toţi negermanii din colonii erau supuşi unei germanizări rapide, de exemplu se întîlneau mulţi germani cu astfel de familii ca Piotrovschii, Iacubovschii, Pavlovschii şi alţii.

0