821

Campanie pentru decretarea limbii române drept limbă de stat

Limba română trebuie să figureze în Constituţie drept limbă de stat şi nu limba moldovenească, o invenţie a regimului comunist. Cu această lozincă, Grupul de Acţiune „Deşteptarea" continuă promovarea campaniei „Vorbim româneşte" concomitent în cinci sectoare ale oraşului şi în zece raioane ale Basarabiei, scrie Timpul.md, preluat de Romanian Global News.
  Tinerii vor împărţi panglici tricolore trecătorilor şi vor încerca să sensibilizeze opinia publică privitor la necesitatea de a modifica art. 13 din Constituţie. 


Timp de un an, pe data de 13 a fiecărei luni, ca o sfidare a fraudulosului articol, tinerii se vor afla pe străzile Chişinăului împărţind trecătorilor panglici tricolore şi încercând să-i convingă de importanţa cunoaşterii trecutului istoric. Tinerii îşi propun să-i încurajeze pe cei ce le împărtăşesc ideile şi să-i convingă pe sceptici să semneze pentru schimbarea art. 13 din Constituţie. Acţiuni similare au avut loc ieri şi la Bălţi, Cahul, Cimişlia, Criuleni, Ialoveni, Sângerei, Călăraşi, Străşeni, Floreşti şi Ştefan-Vodă.

„Pentru această cauză au luptat părinţii mei, acum este rândul meu. Vom lupta întru a solidariza atât cetăţenii, cât şi clasa politică pentru a înţelege şi a recunoaşte adevărul istoric, care poate fi numai unul: avem o singură limbă, limba română", este declaraţia lui Mircea Sula, unul din tinerii care face parte din grupul „Deşteptarea".



Maxim Nedelcu a ieşit în stradă cu acelaşi scop. „Articolul 13 este unul denigrator şi este de datoria noastră să convingem concetăţenii, aducând drept argument istoria, că limba moldovenească nu există, este doar o invenţie a regimului sovietic, iar limba de stat nu este alta decât limba română", a spus tânărul.

Trecătorii au avut păreri împărţite despre campania începută de tineri. Unora li s-a părut o iniţiativă de succes şi chiar necesară, alţii nu au fost de acord cu acest lucru. Mariana Râşcu, locuitoare a oraşului, susţine campania începută de tineri. „Cei din generaţia noastră am fost mai tăcuţi, am acceptat umil ceea ce ni s-a impus de fostul regim. Voi, tinerii, trebuie să fiţi mai insistenţi şi să promovaţi acest adevăr. Sunt pentru schimbarea art. 13 din Constituţie", a mai spus femeia.

„Măcar tinerii să fie mai uniţi decât parlamentarii", a aprobat iniţiativa tinerilor Dumitru Popa, fost deţinut politic.

Câţiva vorbitori de limba rusă nu au acceptat panglicile de la membrii grupului „Deşteptarea", fiind împotriva unei astfel de manifestaţii.


0