Cine vrea cetățenia RM? Dar a Romaniei?
Ion Hadârcă, scriitor, deputat PL: „În arhiva familiei mele, ca o relicvă, este un act care atestă cetățenia bunicului meu – Toader Hadârcă, fost primar în anii ‘60 în Sângereii Vechi. A fost decorat pentru cetățenie exemplară cu semnătura regelui Carol al II-lea. Este argumentul meu suprem de cetățenie. Am considerat că aș leza această memorie dacă aș face o cerere de redobândire a cetățeniei române, sau să vin cu acte, să stau în rând, să reconfirm documente care au fost schimonosite de către autoritățile sovietice. Drept exemplu: din Hadârcă în Gadârca, apoi în Gadârcaa. Cu toate acestea, câțiva ani în urmă, mai exact în 2006, copii mei „m-au tras de mânecă” și au insistat să facem o cerere de redobândire a cetățeniei române. Numai că, între timp, în primăvara anului trecut, când am intrat în campania electorală, încă în rigorile legislației comuniste, ni s-a impus să renunțăm chiar la demersul pe care îl făcusem. Nu la cetățenie, ci la demersul pe care îl inițiasem ca să obțin cetățenia. Și acest demers a durat atâta vreme cât s-au judecat la CEDO în proces Dorin Chirtoacă și Alexandru Tănase. Cam un an de zile. Acum am depus o altă cerere, ca să vedeți și birocrația românească, o altă cerere ca să mi se retragă cererea prin care renunțam la procedura de obținere a cetățeniei române. Acum aștept și urmează să vedem ce va fi. Nu știu în cât timp voi redobândi cetățenia”.
Doru Dendiu, jurnalist: „Sunt ma multe motive pentru care am depus actele pentru dobândirea cetățeniei RM. Vreau să spun că nici românilor care vor cetățenia R. Moldova nu le este foarte ușor. Birocrația e aceeași de ambele maluri ale Prutului. Eu sunt aici de 4, aproape 5 ani. Vreau să mă implic mai adânc în viața socială de aici, poate chiar în oarecare măsură și în viața politică. Eu cred că aici este tot România. Din punctul meu de vedere, R. Moldova este o eroare a istoriei. În egală măsură respect RM ca stat și vreau să fac ceva, ceea ce cred eu că este bine de făcut. Acesta este motivul principal. Aș vrea s fac mai mult decât să scriu despre R. Moldova. Aș vrea să văd locurile de muncă pe care le promite premierul Vlad Filat. Aș vrea să aud ma multă limbă română vorbindu-se la Chișinău”.
Acestea sunt doar câteva idei exprimate de către invitații emisiunii MAI APROAPE DE EUROPA din această săptămână – Ion Hadârcă, deputatat PL și scriitor și Doru Dendiu, jurnalist român. Discut cu ei despre cetățenia română redobândită de către basarabeni șI de cetățenia RM obținută de către cetățenii României. De ce vor și unii și alții să le aibă? Câți sunt ei, de fapt? Și cum decurge procedura? Sunt doar câteva întrebări la care căutăm răspunsul.
Alături de aceste probleme, discutăm și despre impactul limbii ruse în RM, dar nu uităm nici de problemele politice actuale: alegeri, referendum, alianțe, partide și promisiuni electorale. Alți invitați ai emisiunii mai sunt: Dumitru Avram, un cetățean român emigrat în Italia, care a depus și el cererea de obținere a cetățeniei RM, și Gabriela Neagu, de la Autoritatea Națională pentru Cetățenie de la București, de la care aflăm 10 puncte importante despre procedura de redobândire a cetățeniei române de către basarabeni.