1502

Transplantul de organe în Moldova va fi reluat din 2011

 Persoanele care necesită transplant de organe sau ţesuturi vor putea să facă aceste intervenţii şi în Republica Moldova, începând cu anul viitor. Informaţia a fost comunicată de responsabili de la Ministerul Sănătăţii în cadrul atelierului internaţional „Aspecte legislative, organizaţionale şi economice ale donării şi transplantării de organe, ţesuturi şi celule de origine umane”, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit ministrului sănătăţii, Vladimir Hotineanu, transplantul în Republica Moldova va fi reluat după aproape zece ani. Acest fapt este posibil odată cu crearea Agenţiei Transplantului, dar şi cu modificarea legislaţiei în domeniu. Vladimir Hotineanu a precizat că în Republica Moldova se vor face operaţii de transplantare atât a rinichilor, ficatului, măduvei, cât şi a ovulelor şi celulelor. Costurile urmează să fie suportate de către stat pentru persoanele care au poliţe de asigurare medicală obligatorie. Pacienţii vor beneficia şi de tratament post-operator gratuit.

Procedura de identificare a instituţiilor care vor face transplanturi nu este încheiată. Cel mai probabil, potrivit ministrului sănătăţii Vladimir Hotineanu, acestea vor fi Centrul de Nefrologie (rinichi), Clinica de Hematologie a Institutului Oncologic (măduvă), Clinica de traumatologie (oase), Clinica de oftalmologie (cornee), Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Chirurgie a Inimii.

Ultimele date statistice denotă că pe parcursul unui an circa 230 de persoane necesită transplant renal.

În Republica Moldova dezvoltarea serviciului de transplant de organe şi ţesuturi a început cu transplantul ţesutului osos, a oaselor şi a corneei. În anul 1982 a fost înfiinţat Centrul de Transplant Renal pe lânga secţia de Hemodializă a Spitalului Clinic Republican.

În urma recomandărilor experţilor Consiliului Europei, în luna martie 2008 Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea privind transplantul de organe, ţesuturi şi celule umane. 

Info-Prim Neo

0