886

Începând cu ziua de 16 septembrie 2010, în timpul cursei şoferii de microbuze de pe rutele municipale vor fi obli

 Începând cu ziua de 16 septembrie 2010, în timpul cursei şoferii de microbuze de pe rutele municipale vor fi obligaţi să renunţe la fumat, să nu admită funcţionarea casetofonului şi să nu vorbească la telefon. La o asemenea înţelegere s-a ajuns în urma şedinţei de ieri, 15 septembrie, convocată de primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, cu participarea administratorilor rutelor de microbuz, reprezentanţilor Poliţiei Rutiere şi Direcţiei municipale transport.

De asemenea, până la 15 octombrie curent, în zona centrală a oraşului vor fi amenajate staţii de aşteptare a transportului. Administratorii rutelor, de comun cu Poliţia Rutieră şi Direcţia transport, în decurs de o săptămână urmează să aprobe o decizie definitivă privind numărul pasagerilor care pot circula în picioare în microbuz.
 
Potrivit datelor statistice prezentate de poliţia rutieră, de la începutul anului în municipiul Chişinău au avut loc 802 accidente rutiere, care s-au soldat cu decesul a 36 de persoane şi traumatizarea altor 1036.
 
„Totodată, din numărul total de accidente produse în acest an, 44 au avut loc cu implicarea şoferilor de maxi-taxi, iar în 36 de cazuri aceste accidente s-au produs din vina şoferilor de microbuze. În urma lor, 1 persoană a decedat şi alte 62 au fost traumatizate”, a menţionat şeful adjunct al poliţiei rutiere din mun. Chişinău, locotenent-colonelul Oleg Boboc.
 
Potrivit lui, principalele cauze de producere a accidentelor rămân a fi excesul de viteză, necedarea trecerii libere, trecerea la roşu. Sancţiunile prevăzute de codul de contravenţii prevede sancţionarea şoferilor vinovaţi cu o amendă în sumă de 800 lei, care în caz că este achitată în decurs de 72 ore, este înjumătăţită. Totodată, în cazul în care accidentul s-a soldat cu decese sau traumatizarea persoanelor, şoferii de microbuze sunt privaţi de dreptul de a exercita această meserie. 
 
 Directorul SRL „Citius group“, Veaceslav Găină a accentuat că, în raport cu numărul total de accidente, procentajul accidentelor în care sunt implicate microbuzele este foarte mic.
 
Locotenent-colonelul de poliţie a mai precizat că pe parcursul anului curent, au fost constatate 2978  încălcări ale regulamentului de circulaţie, dintre care 4 stare de ebrietate alcoolică, 831 excesul de viteză, 600 cazuri de supraîncărcare.
 
Primarul Dorin Chirtoacă, s-a arătat indignat de numărul mare de abateri de la regulament şi s-a interesat de sancţiunile care sunt aplicate în acest caz„Poliţia este cea care depistează încălcările şi care aplică sancţiuni.  Nu avem nici un drept de a lua măsuri împotriva conducătorului. Noi conlucrăm cu administratorii de rute”, a subliniat Veaceslav Ţernă, şeful Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie.
 
Conform regulamentului de transportare a  pasagerilor şi a legislaţiei din domeniu, administratorii au următoarele obligaţii, să asigure: emiterea la rută a numărului de unităţi conform planului de comandă, respectarea graficului de circulaţie, respectarea capacităţii de transportare, securitatea în trafic, comportamentul adecvat al şoferilor, controlul tehnic al autoturismelor, controlul narcologic al şoferilor,  curăţenia în microbuze şi la starea staţiilor terminus.
 
Sursa: UNIMEDIA

 

0