1121

Scoala care are vinăria proprie

 Prima mini fabrică de formare a vinificatorilor în Moldova va fi deschisă vineri, 17 septembrie, în cadrul şcolii profesionale din oraşul Nisporeni. Vinăria va servi drept teren practic pentru pregătirea viitorilor vinificatori. Aceasta are o capacitate de producţie de 100 mii de litri pe an şi este echipată cu utilaj modern, ce corespunde standardelor europene de calitate şi igienă. Elevii şcolii profesionale din Nisporeni vor învăţa întregul ciclu de producere a vinului, de la plantarea viţei de vie, până la îmbuteliere. Ei vor obţine în cadrul programului şi deprinderi de antreprenori agricoli pentru a putea pe viitor deschide propriile întreprinderi mici familiale, în contextul în care multe gospodării din Moldova deţin propriile plantaţii de viţă de vie.

Deschiderea vinăriei are scopul să suplinească lipsa cadrului educaţional secundar profesional în domeniul viticulturii şi vinificaţiei. Iniţiativa este realizată în cadrul proiectului Mol.Agri ce îşi propune să susţină modernizarea sistemului educaţional profesional din Moldova şi să stimuleze dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) în comunităţile rurale.

Mol.Agri este un proiect lansat acum 5 ani şi este implementat cu susţinerea financiară oferită prin Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) de către Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei din Moldova şi Asociaţia implementatoare KulturKontakt Austria.
Anterior în cadrul proiectului, la şcoala profesională Nisporeni, a fost montată o seră legumicolă experimentală şi înfiinţată o prisacă. O vinărie similară urmează a fi deschisă în oraşul Leova, în cadrul proiectului.

La ceremonia de inaugurare a vinăriei din Nisporeni vor participa înalte oficialităţi ale Ministerului Federal al Afacerilor Europene şi Internaţionale al Austriei, ai Ministerului Agriculturii şi Ministerului Educaţiei din Moldova, reprezentanţi ai comunităţii donatorilor, autorităţi locale.

Ziarul de Garda

0