828

Să nu creadă AIE că diaspora îi va vota automat!

Referendumul a trecut, dar care sunt invatamintele acestui esec? Ce concluzii tragem in perspectiva alegerilor parlamentare din toamna acestui an? Lasam greseala sa se repete? Fireste ca nu. In plus, consider, totusi, ca prea putini s-au interesat de votul diasporei, desi se pune mare pret pe acesta. Iata de ce m-am gandit ca un interviu realizat cu Ala Mandacanu, presedinta ‘’Comunitatii Moldovenilor din Quebec’’ (CMQ), ar aduce unele clarificari si poate un nou indemn autoritatilor de la Chisinau sa abordeze serioas problema diasporei, dar si alegatorilor. Discutia conteaza mai cu seama ca, in Canada, mai exact la Montreal, pentru prima data au fost deschise sectii de votare pentru cei care traiesc acolo acolo.

Pentru inceput, delectez din CV-ul Alei Mandacanu:
1994 – 2001: deputat in Parlamentul Republicii Moldova
2001 – 2004: redactor sef al saptaminalului ’’Democratia’’
2004 – 2008: decan al Facultatii de Jurnalism si Comunicare Publica de la Chisinau
2008 (iunie): se stabileste la Montreal devine presedinta ‘’Comunitatetii Moldovenilor din Quebec’’ (CMQ)

 
Iata interviul:

-Doamna Ala Mandacanu, cum s-a desfasurat referendumul si cum a avut loc acolo acest eveniment?
Ala Mandacanu: Aici a fost totul bine organizat, deoarece noi avem mijloacele noastre de informare. Am avut peste 705  alegatori. Si iata ca, din 1370 de alegatori de pe tot continentul nord-american, mai mult de jumatate au fost din Montreal.
– Care este explicatia?
La ambasade, traditional, nu voteaza foarte multa lume. Oamenii isi cauta de ale lor. Totusi, atunci cand ai o organizatie bine structurata si bine organizata, lumea vine. Asta a fost capacitatea noastra de organizare. Dupa cum au decurs lucrurile pentru prima oara, eu consider ca a fost foarte bine. Lumea a venit organizat, totul a fost pus bine la punct. Suntem multumiti de rezultatul obtinut aici, la Montreal. Sigur ca se pot face mai multe, dar este un inceput. Oamenii au lasat adresele lor de contact, electronice, astfel vom avea posibilitatea sa marim retelele si data viitoare, bineinteles,va putea participa mai multa lume.
- Nu ati ramas dezamagiti dupa ce a fost anuntat rezultatul referendumului in RM?
Ba da, cum sa nu! Am muncit din greu si am sperat si noi sa contribuim la reusita acestui referendum… Din 705 voturi am avut 7 impotriva si restul pentru. Publicul nostru este dedicat valorilor democratice si le-ar fi placut sa participe, de aici, la alegerea presedintelui. Va dati seama ca dezamagirea este foarte mare si multa lume s-a dus acasa trista. Pe 5 septembrie, spre seara, aici deja  se stia ca in RM referendumul nu merge, iar lumea era dezamagita. Ultimul om a votat aici la ora 20.59! Au venit pana in ultima clipa sa voteze.
-Care este motivul care diaspora este anticomunista? Ati spus-o chiar dvs. facand referire la numarul de voturi exprimat ”pentru” sau ”contra”.
Pai, nu poate sa fie altfel. De raul comunistilor au plecat de acasa.  Din 2001 a inceput exodul masiv, iar populatia tanara, instruita, nu vede un viitor cu guvernarea comunista. De aceea si pleaca.
-Sa inteleg ca acesta este un motiv pentru care diaspora din Canada s-a mobilizat si a mers la referendum?
Bineinteles. Incearca sa influenteze prin votul lor mersul bun al lucrurilor in RM.
-Spuneti ca v-ati informat. Cat de mult acces a avut diaspora  la sursele de informare pentru a cunoaste mai multe despre referendum?
Este diferenta intre diaspora din SUA, Canada si cea din Europa. Aici vin familii tinere, cu copii, cu acte in regula, cu studii superioare. Ei sunt informati inca de acasa. Diaspora noastra este in permanenta cu ochii pe JURNAL TV, UNIMEDIA etc. etc. Daca i s-ar acorda acestei diaspore o atentie mai mare, cred ca rezultatele ar putea fi mult mai bune.
-Cat de mult a contat pentru diaspora ca au fost deschise sectii noi de votare? Comunistii spun ca au fost bani aruncati in vant.
Nu este adevarat. A fost foarte bine. In Canada, in general, n-a fost niciodata vreun scrutin. Si Canada, care are zeci de mii cetateni moldoveni, cu familii, copii, cei care pastreaza traditiile limbii si a culturii romane, iata ca ei nu aveau aici nicio posibilitate sa voteze. Nu este adevarat ca este aruncare de bani in vant. Este firesc ca orice cetatean al RM, oriunde s-ar afla, sa poata sa isi exercite dreptul sau electoral. Si daca intr-o tara el nu poate sa faca acest lucrur, asta nu este altceva decat o ingradire a drepturilor sale. Ce folos ca eu pe hartie, in Constitutie, am dreptul la vot, daca in realitate asta nu este posibil pentru ca secta de votare se afla la mii de km. etc. etc.?!
-Deci, nu toti cei care nu au iesit la vot au boicotat referendumul, asa cum spun comunistii?
Bineinteles ca nu! Din punctul meu de vedere, actuala guvernare nu s-a ocupat serios de acest referendum. Noi venim cu o sugestie, fiind aici, departe: sa aiba grija de diaspora! Sa aiba legatura cu aceasta. Sa cunoasca nume concrete. Sa luam exemplul meu. Numai eu stiu cum am deschis aici sectia asta de votare. Eu nu am primit de la CEC absolut nimic. Nici informatii, nici afise, absolut nimic! Au lasat totul pe seama ambasadelor, iar acestea, nefiind toate completate acum cu personal, nu au primit nici ele mai nimic. Si, stiti cum se intampla, de parca referendumul este obligatiunea diasporei. Ceea ce nu este asa. Referendumul este in interesul statului R.M.!  Si R. Moldova este cea care trebuie sa isi bata capul ca acest proces sa decurga in conformitate cu toate normele internationale. Din pacate, de aceasta data, referendumul a fost lasat la cheremul partidelor politice. Si cred ca aceasta a fost o mare greseala din punct de vedere strategic.
-Cum vedeti dvs. prezenta diasporei la alegerile parlamentare din toamna? Credeti ca va fi mai mare decat la referendum?
Cred ca da, va fi mai mare. In plus, si partidele se vor mobiliza pentru ca este interesul lor direct. Va fi si interesul statului mai mare. Se va lucra de data aceasta mai bine. Desi, trebuie sa va spun, cei care au fost si au participat pe 5 septembrie au ramas dezamagiti de rezultatul referendumului si de faptul ca in RM nu s-a votat. Adica, ei gandesc: ”OK, electoratul din RM e tot comunist la cap. Asta e.”. Si, in acest sens, o doza de dezamagire ar putea sa influenteze rezultatul. Sunt insa convinsa ca, inclusiv cu ajutorul nostru, rezultatele nu vor fi mai proaste decat sunt.
-De multe ori se spune ca resursele concetatenilor din afara sunt destul de limitate. Iata de ce, unii ar prefera sa isi economiseasca energia, banii si timpul. Cat de viabila este aceasta teza pentru alegerile parlamentare, doamna Mandacanu?
Aceasta teza este viabila cand oamenii trebuie sa plece in alta tara. Cum ar fi trebuit sa plecam noi in SUA acum. Trebuia sa cheltuim cateva sute de dolari pentru asta. Dar cand alegerile au loc la Montreal, aproape de casa, teza aceasta nu mai merge. Imi amintesc acum de un tanar care mi-a scris din Ottawa ca a venit sa voteze si spunea: ”Ce bine e ca stim acum unde sa venim sa votam pentru ca putem din timp sa ne luam bilete cu 10 dolari”. Deci, nu e o problema. Daca iei biletul cu trei saptamani inainte, de exemplu, atunci e bine. Iata de ce, le sugerez celor de la Chisinau ca este bine ca data alegerilor parlamentare sa fie anuntata cat mai repede posibil. Astfel, oamenii se vor putea pregati si isi vor rezeva bilete pentru ziua votului.
-Care ar mai fi alte sugestii pe care le mai aveti pentru AIE? Vedem ca, mai nou, liderii Aliantei s-au pus din nou, in ultimele zile,  la aceeasi masa.
Speram foarte mult ca AIE sa reziste. Acest referendum a aratat ca Alianta mai are anumite carente la capitolul organizare si determinare strategica pe termen lung. Lumea, chiar daca este suparata, nu inseamna ca a trecut imdiat in cealalta baricada. Noi vom sustine in continuare AIE si le dorim tuturor succes. Suntem o comunitate bine organizata si nu ne ocupam de politica. Treaba noastra este sa informam membrii comunitatii despre ceea ce se intampla la Chisinau. Ceea ce vreau eu sa sugerez acum administratiei de la Chisinau este: diaspora nu trebuie tratata cu aroganta! De parca ar fi treaba noastra sa venim la alegeri si sa ne interesam si sa ne informam singuri. Nu, nu e asa. Este in primul rand interesul puterii de acolo. Faptul ca cei de aici vor sa contribuie la bunul mers al lucrurilor in RM, trebuie apreciat si respectat. Iata de ce, as vrea ca structurile de la Chisinau sa aiba anumite politici fata de diaspora. Sa intre in contact direct cu noi. Eu, de exemplu, de doi ani de zile nu am niciun raspuns de la niciun lider politic. Cu mici exceptii. Am fost in politica, ii cunosc pe multi dintre ei si sunt gata sa aplic aici cunostintele si capacitatile organizatorice pe care le am pentru a ajuta democratia in RM. Dar, uneori, am impresia ca nimeni nu are nevoie de asta. Cand am fost in vacanta in vara aceasta la Chisinau, m-am intalnit cu presedintele Mihai Ghimpu si cu premierul Vlad Filat si am adus ajutoare de la diaspora de aici, pentru ca noi avem oameni care sunt gata sa investeasca in copiii din RM. Am fost la Cosnita, la Nemteni si am dus ajutoare. De data asta am insistat eu sa ma intalnesc cu toata lumea. Asadar, atata timp cat eu depun eforturi sa fac ceva pentru RM, aceste lucruri sunt acceptate, dar daca eu maine dispar si nu ma voi mai ocupa de comunitate, am impresia ca nu va mai preocupa pe nimeni chestiunea asta. Un alt exemplu. Noi avem aici doi corespondenti TV care ne ajuta sa ne scoatem in evidenta toate activitatile. Dar iarasi, aceste lucruri sunt realizate de aici, din interior si nu din alta parte.
Deci, dorinta mea ar fi: daca partidele politice din RM vor sa aiba succes in alegeri, sa nu creada ca diaspora ii va vota automat! Sa depuna niste eforturi, sa informeze, sa trimita niste spoturi pubicitare. Am vrea si noi sa organizam vreun concert. Eu am sala pregatita. Dar noi nu dispunem de bani sa le platim artistilor macar drumul si cazarea. Aceste toate trebuie sa fie acoperite din fondurile electorale, daca sunt in interesul alegerilor. Sa vedem cum va fi campania electorala cae urmeaza. Noi, oricum, suntem gata sa sustinem democratia din RM si invitam partidele politice de acolo sa tina cont de diaspora de pe continentul nord-american si in special de cea din Montreal.
-Cum v-au sprijinit celelalte comunitati? Stiu ca aveti legaturi speciale cu cealalata comunitate, tot romaneasca, cea din Romania. Cum a fost de aceasta data?
Da, ei sunt extrem de deschisi fata de noi si eu am aici placerea sa comunic si sa colaborez cu Asociatia Culturala Romana care ne ofera sediu. Avem de doi ani, gratie Asociatiei Culturale Romane, si domnului Paul Dancescu, acest sediu. Putem, astfel, sa aplicam pentru proiecte. Ne vin intru ajutor si alte doua asociatii de scriitori. La fel si oameni de afaceri din Romania. Daca veti vedea brosura noastra anuala veti observa ca, in fond, nu prea se face deosebire fiecare de unde este. Ne uneste limba romana, cultura romana si eu sunt extrem de multumita ca noi, cei de aici, ne-am unit eforturile pentru a ne ajuta reciproc si pentru a ajuta democratia in statele noastre.
-Multumesc. Doamne ajuta!
-Doamne ajuta. Va multumesc si eu.
 
http://stelapopa.unimedia.md/2010/09/13/12185/
 
0