TVR1 ar putea reveni în RM până la finele anului
Chestiunea retransmisiei TVR1 în spaţiul mediatic din Republica Moldova ar putea fi reglată până la finele acestui an, a declarat preşedintele Comisiei pentru politică externă, senatorul Titus Corlăţean, după întrevederi avute joi la Chişinău cu factori de decizie din Republica Moldova, transmite Agerpres.
Titus Corlăţean, care întreprinde o vizită oficială în Republica Moldova, a declarat presei române acreditate la Chişinău că în discuţiile avute cu ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Iurie Leancă, şi ministrul justiţiei, Alexandru Tănase, a solicitat sprijinul pentru reglarea, într-un termen scurt, a retransmiterii TVR1 în Republica Moldova.
„Din discuţiile pe care le-am avut pot să menţionez că există semnale pozitive şi sper că în perioada următoare să fie finalizat acest proiect. Am mari speranţe că acestă chestiune va fi reglată de o manieră bună până la sfârşitul acestui an”, a spus Corlăţean.
Consiliul Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova (CCA) a decis la 31 iulie 2007, cu votul a cinci membri din nouă, să scoată la concurs reţeaua pe care era retransmis TVR1 pe teritoriul Republicii Moldova, la cererea Ministerului Dezvoltării Informaţionale. Motivul invocat a fost că societatea nu-şi achita, din luna iunie, obligaţiile financiare faţă de Întreprinderea ‘Radiocomunicaţii’, care asigura partea tehnică a retransmisiei. La scurt timp, SRTv a declarat că partea moldovenească a fost informată despre identificarea unor surse de finanţare încă la începutul lunii iunie 2007, dar aceasta nu a condus la modificarea deciziei CCA. La 27 septembrie anul trecut, CCA a acordat licenţa pentru Reţeaua Nr. II postului de televiziune „2 Plus”, care fusese creat recent şi care s-a obligat să retransmită, în mare parte, programele TVR1. Ulterior însă, acesta a anunţat că nu încheie contract cu SRTv şi va retransmite ‘Antena International’.
Recent, fostul director al „2 Plus”, Răzvan Paveliu, a declarat că licenţa TVR a fost retrasă la indicaţia unui controversat om de afaceri, Vlad Plahotniuc, care de fapt şi controlează postul.
SRTv a atacat guvernul moldovean la CEDO, la 1 august 2008. Ministerul Justiţiei de la Chişinău a anunţat recent că SRTV a iniţiat în octombrie 2009 o procedură de reglementare amiabilă, pe care Ministerul Justiţiei a acceptat să o urmeze, în vederea revenirii TVR1 în spaţiul audiovizual al Republicii Moldova.
Ministrul justiţiei, Alexandru Tănase, declara însă şi la finele lunii martie curent că dosarul de reglementare a situaţiei se află pe masa premierului Vlad Filat, care în termen de două luni trebuia să adopte o decizie în acest sens.