881

Observatorii europeni: Acest Referendum nu a spus nimic. Singura soluţie sunt alegerile anticipate

 "Ziua votării a decurs într-o atmosferă calmă şi bine organizată", a declarat şeful delegaţiei de observatori a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) Egidijus Vareikis astăzi, 6 septembrie 2010, în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta şi-a exprimat regretul privind prezenţa slabă la Referendum, subliniind că în această situaţie actorii politici trebuie să propune soluţii şi să depăşească divergenţele politice. "Acest referendum nu a spus nimic. Celelalte scenarii au fost epuizate, singura soluţie sunt alegerile anticipate", a menţionat Vareikis, care a ţinut să asigure că delegaţia va continua să monitorizeze evoluţia ulterioară a situaţiei politice, precum şi modul de desfăşurare a alegerilor.

Delegaţia APCE consideră că în general, instituţiile responsabile pentru desfăşurarea alegerilor au dat dovadă de transparenţă şi profesionalism, salutând eforturile depuse pentru îmbunătăţirea listelor electorale şi crearea condiţiilor de votare în afara ţării. În acelaşi context însă delegaţia a ţinut să sugereze CEC-ului să ţină cont pe viitor de mai multă "acurateţe" în realizarea listelor electorale, precum şi să fie create "condiţii mai comode de votare, în special pentru persoanele cu dezabilităţi", conform declaraţiei şefului delegaţiei APCE Egidijus Vareikis.

În opinia observatorilor europeni, participarea slabă la secţiile de vot a fost determinată parţial de recomandarea PCRM de a boicota Referendumul. "Republica Moldova este o ţară democrată. Într-o democraţie, oamenii sunt liberi să-şi exprime voinţa. Să nu mergi la vot nu este o exprimare a voinţei, ci o exprimare a nimic", a explicat Vareikis. Acesta susţine că în perioada post Referendum vor apărea multe interpretări şi cauze ale rezultatelor scrutinului. "Misiunea noastră nu e să găsim pe cei care se fac vinovaţi de nevalidarea Referendumului, ci doar să monitorizăm un scrutin electoral. Delegaţia APCE îndeamnă Republica Moldova să organizeze alegerile anticipate, conform angajamentului faţă de Consiliul Europei", a mai adăugat şeful delegaţiei.
"Eu personal am monitorizat multe alegeri, în multe ţări, inclusiv şi pe cele anterioare în Republica Moldova. Ţin să vă asigur că situaţia se îmbunătăţeşte", a menţionat în cele din urmă Egidijus Vareikis. Acesta a sugerat actorilor implicaţi să organizeze pe viitor campanii de informare mai ample.

Sursa: UNIMEDIA

0