1695

Expoziţie de pictură la Muzeului Naţional de Artă: Vor fi prezentate opere ale artistului plastic Dimitrie Peicev

   

La Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, în perioada 7– 26 septembrie, va avea loc vernisarea expoziţiei personale a artistului Dimitrie Peicev, în care vor fi prezentate 26 opere de pictură realizate în perioada anilor 1975-2000.

  Artistul de origine bulgară Dimitrie Peicev s-a născut la 19 mai 1943 în sudul Basarabiei, în s. Burgugi, comuna Arţîz (în prezent reg. Odesa, Ucraina). Între 1964-1970 îşi face studiile la Şcoala republicană de arte plastice I. Repin (în prezent Colegiul Republican de Arte Plastice Al. Plămădeală), apoi urmează Facultatea de Design Poligrafic la Institutul de Poligrafie din or. Moscova.   

Printre premiile şi distincţiile artistului se numără Medalia de aur la expoziţia de pictură sovietică în Japonia (1987) pentru lucrarea Portretul dirijorului Şt. Andronic, Premiul UAP din România în cadrul Saloanelor Moldovei – pentru lucrarea  Portretul Larisei Surdu (1992), Medalia Meritul Civic (1996), Premiul UAP din Moldova  pentru pictură (2005), Premiul de excelenţă al UAP din Moldova (2006), Premiul II pentru Portretul lui A. Drobaha  în cadrul Saloanelor de primavară UAP din Moldova (2007).  

Criticul de artă, Constantin Spânu, consideră că plasticianul Dimitrie Peicev este o personalitate notorie a culturii Republicii Moldova prin profunzimea de abordare şi realizare a unui registru de probleme ale picturii contemporane, s-a promovat în viaţa artistică a ultimilor treizeci de ani ca plastician de o înaltă cultură, profesionalism inedit, promotor al celor mai subtile şi profunde valori artistice spre care a tins cultura plastică universală a timpului în care activează.  

Sursa: UNIMEDIA  

0