1796

„Spălare de bani” de peste 1 milion de dolari, pe masa procurorilor anticorupţie

   

 

Dosarul pornit pe spălare de bani în proporţii deosebit de mari, în care figurează un grup de persoane care au organizat o schemă infracţională de nivel internaţional, prin intermediul căreia au fost transferate mijloace băneşti sustrase în sumă totală de peste 1 milion de USD, a fost expediat astăzi, 3 septembrie procurorilor anticorupţie.
În prezent, două persoane au calitate de învinuiţi  în acest dosar - Victor Trocin şi Ivan Musteaţă, altele trei având statutul de martori. Cei doi au fost arestaţi preventiv şi au fost deţinuţi în Izolatorul CCCEC, iar ulterior, prin decizia colegiului judiciar penal al Curţii de Apel Chişinău au fost eliberaţi.    

Ambii sunt cercetaţi în stare de libertate, având obligaţiunea de nepărăsire a teritoriului ţării. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă pedepse sub formă de privaţiune de libertate pe un termen de la 5 la 10 ani.    

Amintim că în iunie curent, CCCEC, în comun cu serviciile similare din SUA, Irlanda şi România, au documentat şi reţinut grupul cu pricina.    

Astfel în cadrul documentării s-a stabilit că, în urma organizării licitaţiilor frauduloase pe Internet, gruparea dobândea ilicit bunurile altor persoane din regiunea SUA şi Irlanda, prin înşelăciune şi abuz de încredere.    

Urmărind scopul criminal de a obţine mijloacele băneşti ale altor persoane, suspecţii foloseau paşapoarte contrafăcute pentru a deschide conturi bancare la diferite bănci din SUA.    

Aceste conturi au fost deschise de către suspecţi pentru ca, în urma desfăşurării licitaţiilor frauduloase pe Internet, persoane de bună credinţă care au câştigat licitaţiile în cauză, să vireze banii în contul indicat de către suspecţi pentru bunul licitat, pe care în realitate suspecţii nu îl deţineau.    

Ulterior, în scopul voalării acţiunilor lor criminale, dorind să atribuie un aspect legal sursei şi provenienţei mijloacelor băneşti şi să asigure tăinuirea şi deghizarea informaţiei privind natura, originea, mişcarea şi apartenenţa acestor mijloace băneşti, provenite din săvârşirea unei infracţiuni, membrii grupului au transferat aceste mijloace băneşti pe conturile bancare curente ale persoanelor fizice din R. Moldova, care au fost ridicaţi de către ultimii în numerar integral.    

Astfel, la 09.07.2010, cu aportul conducerii şi angajaţilor unei instituţii bancare din Republica Moldova a fost posibilă efectuarea „livrării controlate” a mijloacelor băneşti în sumă de 24.750 USD primite pe contul curent de către unul dintre suspecţi şi reţinerea în flagrant a 5 membri ai grupării în momentul întâlnirii cu „curierul”.    

Sursa: UNIMEDIA    

0