Mesaj al Presedintelui Basescu catre Presedintele Mihai Ghimpu cu ocazia zilei de 27 august
Excelenței SaleDomnului Mihai GhimpuPreședintele Interimar al Republicii MoldovaBucurești, august 2010
Domnule Președinte Interimar,
Îmi face o deosebită plăcere să vă felicit cu ocazia Zilei Naționale - ziua în care a fost adoptată Declarația de Independență a Republicii Moldova. Folosesc acest prilej pentru a vă transmite, în numele meu personal și al tuturor cetățenilor din România, cele mai alese urări de pace, sănătate și bunăstare, precum și cele mai bune gânduri pentru un viitor mai bun.
Declarația de Independență din 27 august 1991 marchează un moment istoric pentru locuitorii Republicii Moldva cărora, alături de libertatea mult așteptată, le-a fost recunoscut dreptul de a-și declara apartenența la poporul român, de a vorbi limba română și de a cunoaște adevărata istorie a neamului căruia îi aparțin. În calitatea Dumneavoastră de semnatar al acestui document fondator, sunt convins că cea de a 19-a aniversare vă aduce o motivație suplimentară pentru a depune, ca și până acum, toate eforturile pentru consolidarea democratică și apropierea europeană a Republicii Moldova.
Profit de acest prilej, pentru a vă reasigura, domnule Președinte, de faptul că România rămâne un partener și un aliat al Republicii Moldova și vom demonstra consecvență în dezvoltarea și întărirea relațiilor unice dintre statele noastre, precum și în susținerea obiectivului Dumneavoastră de integrare europeană.
Reiterând felicitările pentru Ziua Națională a Republicii Moldova, vă rog să primiți, domnule Președinte interimar, asigurarea înaltei mele considerațiuni.
Traian Basescu