1865

O stripteuză din Moldova a reușit să schimbe legislația din Africa de Sud

În Africa de Sud există o lege prin care un om ar putea nimeri la închisoare pentru o datorie de cel puțin 5 dolari față de angajator. O moldoveancă a reușit să anuleze această lege fiind ajutată de consulul general al Rusiei, relatează internovosti.ru.

Curtea Constituțională a Africii de Sud a schimbat legea satisfăcând cererea reclamantului Tatiana Malaci, care a nimerit în închisoarea din Cape Town, în iulie, anul trecut.

Fata, originară din Republica Moldova, a zburat în Africa, în martie 2009, la invitaţia a doi angajatori din Academia de Dans, Cape Dance Academy International și streap-clubului House of Rasputin Properties. Malaci a semnat un contract de muncă prin care a promis să ramburseze angajatorilor costurile suportate de aceștia pentru viză, bilete de avion şi cazare.
După ceva timp, nu i-au plăcut condițiile de lucru şi a hotărât să se întoarcă acasă. Dansatoarea  s-a adresat angajatorilor să-i întoarcă pașaportul luat anterior pentru a face permisul de şedere temporară. Aceștia i-au cerut să plătească datoria de 13,500 de dolari, dar aflând că ea a cumpărat deja un bilet de avion în Moldova, au depus o plângere la Curtea Magistraților din Cape Town. Instanţa a satisfăcut plângerea, și în conformitate cu principiul ” tanquam suspectus de fuga”, care permite să reţină o persoană dacă aceasta are de gând să părăsească ţara a arestat-o pe Malaci și a trimis-o la închisoare.
Ziarul sud-african Times Live spune că moldoveanca a cerut ajutorul consulului general al Rusiei în Africa de Sud, deoarece Republica Moldova nu are relaţii diplomatice directe cu Africa de Sud. Cetățenii moldoveni primesc vizele pentru această țară în Kiev.
Pe 24 iulie stripteuză a fost eliberată. Ea imediat a depus recurs la Curtea Supremă din provincia Western Cape, insistând că arestarea ei era neconstituţională.
Ulterior Curtea Constituțională a recunoscut pretențiile reclamantului şi a hotărât să renunțe la principiul juridic ”tanquam suspectus de fuga”.
Acum, decizia Curţii Supreme din Western Cape este confirmată de Curtea Constituţională din Africa de Sud şi a devenit lege. Judecătorul Mogoeng wa Mogoeng a declarat că un om care are datorii nu poate fi arestat numai pentru intenția de a părăsi ţara. Mogoeng a decis să-i elibereze pe toţi deţinuţi care au fost vreodată condamnați prin această lege.
Tatiana Malaci se află acum în Moldova, declară ziarul sud-african.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la timeslive.co.za
0