761

Astăzi se împlinesc 71 de ani de la semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop


La 23 august 1939 Germania Nazistă şi UniuneaSovietică încheie tratatul de neagresiune, cunoscut ca PactulMolotov-Ribbentrop, care a scindat Europa în două sfere de interes, alipsit România de Basarabia şi a pus începutul celui de al doilea războiMondial. Cei doi miniştri de Externe, Veaceslav Molotov şi Joachim vonRibbentrop, semnează, în prezenţa lui Stalin, pactul de ajutor reciproc,însoţit de o anexă secretă, care stabilea sferele de interes germane șisovietice.

Protocolul secret, care a însoţit Pactulsovieto-german de neagresiune, stipula interesul Germaniei pentru parteaoccidentală şi centrală a Poloniei, iar Uniunea Sovietică obţinearecunoaşterea intereselor sale speciale în teritoriile din est alePoloniei, în Letonia, Estonia, Finlanda şi Basarabia.
El a generat, ca urmare, ocupatia germana în Olandasi Belgia, o noua hăcuire a Poloniei de către Berlin şi Moscova,ocupaţia sovietică în Ţările Baltice, declanşarea războiuluisovieto-finlandez şi marele rapt teritorial al Basarabiei la 28 iunie1940.
La 26 iunie 1940, Molotov a chemat laKremlin pe ministrul român, Gheorghe Davidescu, si i-a remisultimatumul, prin care cerea cedarea, de către România, UniuniiSovietice, a Basarabiei şi a nordului Bucovinei(teritoriu care nu eramenţionat în Protocolul Adiţional Secret), ameninţînd cu război.
La28 iunie 1940 URSS a ocupat prin forţă armată Basarabia şi Bucovina deNord, contrar voinţei populaţiei acestor ţinuturi, iar la 2 august 1940 afost proclamată RSS Moldovenească. Odată cu instaurarea în Basarabia şiBucovina de Nord a regimului sovietic stalinist, în aceste ţinuturi aufost comise crime împotriva umanităţii: omoruri în masă, deportări,foamete organizată.
Despre Protocolul AdiţionalSecret s-a aflat abia peste cinci ani, în 1944. În perioada finala acelui de-al doilea război mondial, trupele americane au capturat celemai importante fonduri de documente germane. Printre acestea, era şicopia anexei secrete a Pactului Molotov-Ribbentrop.
Sovieticiiau respins, de la început, chiar şi ideea existenţei unui protocolsecret. Abia pe timpul lui Gorbaciov, Kremlinul a recunoscut cadescoperiseră originalul documentului secret.
UNIMEDIAprecizează că Parlamentul Moldovei a condamnat PactulMolotov-Ribbentrop în iunie 1991. Recent, preşedintele interimar, MihaiGhimpu, a declarat că va emite, în viitorul apropiat, un decret, princare va condamna Pactul Molotov-Ribbentrop. Anterior, Ghimpu a emis undecret, prin care a desemnat Ziua de 28 iunie 1940 drept Zi decomemorare a victimelor ocupaţiei sovietice.


0