Cine este romanul care a descoperit că Germania datorează Romaniei 18 miliarde de euro
Radu Golban este un român stabilit în Basel, Elveţia.Doctor în economie, el a descoperit în timp ce îşi făcea documentareapentru teza doctorală că Germania are o datorie istorică către BancaNaţională a României: peste 18 miliarde de euro.
"La origine,sunt din Timişoara. La vârsta de 14 ani -în anul 1988- împreună cufamilia, am emigrat în Germania. Sunt cetăţean german şi din anul 2003m-am stabilit în Elveţia", a declarat el într-un interviu pentruHotNews.
"Având reşedinţa în Basel, mi-a fost facil săaccesez arhiva Băncii Reglementelor. Am analizat raportul numărul 14 alinstituţiei, care tratează în mod special cumularea soldului român şitehnicile Germaniei de a reduce acest sold sau "varfurie" neacoperiteale comerţului în compensaţie între cele două ţări. În ciuda diferitortehnici ale Germaniei de a reduce soldul - fie prin decontareastaţionării trupelor germane în România din soldul curent sau achitareaunor datorii ale României faţă de Germania în 1944 tot din soldulcurent, acesta a crescut în favoarea României în ritm accelerat. În 1944de la circa 900 de milioane la 1200 de milioane de Reichsmark.".
Astăzi,valoarea iniţială pe care instituţia condusă de Mugur Isarescu ar puteas-o recupereze de la Germania ar fi de 18,8 miliarde de Euro, conformunor calcule efectuate de membrii comisiei Bergier, din Elveţia.
"Undemers legal pentru recuperarea soldului nu a fost demarat. Până acum,toate acţiunile s-au concretizat doar în interpelări, adrese şi articolepublicate. Deja este cunoscut faptul că, pe 16 august 2010, d-na UllaJelpke, parlamentar german, a adresat Guvernului Germaniei ointerpelare, solicitând un punct de vedere oficial în această problemă."
Golbaneste convins că în cele din urmă datoria poate fi achitată: "Altfel, euşi colaboratorii mei, nu ne-am mai fi angajat într-un demers făra sorţide izbândă", a mai spus economistul din Elveţia.
Germaniaîi datorează României peste 18 miliarde de euro, sumă care provinedintr-un contract de Clearing semnat între Guvernele României şiGermaniei la 23 martie 1939.
Prin contract,România se obliga să livreze mărfuri diverse către Germania, care urmasă le achite la un preţ mai mare cu 10% faţă de valoarea medie apreţurilor mondiale. Germania urma să achite facturile prin Casa Germanăde Compensaţie, dar plăţile trebuiau efecuate numai către BNR, în mărcigermane imperiale. BNR, la rândul ei, achita în lei româneştiexportatorilor.
BNR le-a plătit exportatorilor români, la zi, toate facturile, dar nu a mai solicitat plăţi compensatorii de la nemţi.