784

UE, extinsă „pe furiş“ cu 5 milioane de moldoveni, macedoneni, sârbi sau turci

România, Ungaria şi Bulgaria acordă cetăţenie la peste cinci milioane de moldoveni, macedoneni, sârbi sau turci. Cu riscul de a nemulţumi Bruxellesul, liderii celor trei ţări speră să obţină beneficii politice de pe urma acestei decizii.
Mandatate de Uniunea Europeană să-i păzească frontierele estice, România, Bulgaria şi Ungaria au acordat sau sunt pe cale să acorde cetăţenia unui număr de cinci milioane de moldoveni, macedoneni, sârbi, ucraineni şi turci.
„Un cadou nesperat din care liderii ungari, români şi bulgari speră în secret să obţină beneficii politice. Chiar cu riscul de a nemulţumi capitalele vechii Europe", comentează cotidianul francez „Le Figaro". Dincolo de beneficiile politice, istoria joacă şi ea un rol important.
Presa occidentală a criticat de mai multe ori politica României faţă de Republica Moldova. Preşedintele Traian Băsescu „păcăleşte" Uniunea Europeană, acordându-le paşapoarte româneşti câtorva sute de mii de moldoveni care vor putea circula liber în spaţiul comunitar, scria recent cotidianul italian „Il Giornale", notând că, fără să ştie, UE are neoficial 28 de state membre. La rândul ei, revista germană „Der Spiegel" relata că Bucureştiul intenţionează să le ofere cu generozitate sute de mii de paşapoarte româneşti locuitorilor din Republica Moldova, iar aceştia vor ajunge „pe uşa din spate" în „paradisul" economic european.
În replică la aceste acuzaţii, Traian Băsescu a explicat că România are „datoria de sânge" de a-i sprijini pe moldoveni.
Fără a face prea multă vâlvă, Bulgaria a facilitat şi ea procedurile de acordare a cetăţeniei pentru aproximativ 2,5 milioane de bulgari care trăiesc în Ucraina, Republica Moldova, Albania, Grecia, Macedonia şi Turcia.

sursa: adevarul.ro
0