Mitropolitul milionar
Acum cîteva zile portalul informațional “Ava.md” l-a plasat pe ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove în Top 10 cei mai bogaţi şi influienţi moldoveni. Şeful bisericii ortodoxe din spaţiul pruto-nistrean l-a depăşit în clasament chiar şi pe Oleg Voronin, despre care se spune că ar fi acumulat în umbra celui mai patriot preşedinte al RM o avere impresionantă, de circa 1 mlrd de euro. Mă rog, e atît de neverosimil încât ar putea fi adevărat.Prezenţa unui reprezentant atît de important al clerului în rating-ul bogaţilor ne face să privim cu alţi ochi ceea ce se numeşte biserica ortodoxă din Moldova. De fapt e bine ştiut, biserica din totdeauna a reprezentat o afacere prosperă, mai ales că venitul obţinut de aceasta nu se impozitează.
Asta transformă instituţia care face legătura între noi şi Dumnezeu într-un fel de bancă, pe care n-o poate falimenta o criză de genul celei prin care a trecut economia mondială. Comerţul cu piese de cult, literatură, apă sfîntă, etc. plus tarifele la servicii (cununei, botez, înmormîntare) aduc în haznaua mitropoliei (presupun că) milioane de lei lunar. Or pentru a gestiona eficient acest flux de bani, nu strică să ai cunoștințe temeinice în economie. Nu cred că Înalt Prea Sfinţitul e mai înstărit ca familia Voronin, însă acesta are acces la nişte fonduri, care i-ar face mult prea invidioşi pe ultimii.
Pe vremea cînd eram în Chiţinău am auzit multă lume vorbind de faptul că pentru a obţine o parohie preoţii tre să achite o taxă anumită, care varia de la cîteva sute la cîteva mii de dolari. Totul depinde de localitate. Un sistem asemănător a existat la vamă şi poliţia rutieră, nu ştiu dacă mai e valabilă chestia asta acum.
Acum se pare că boşii de la mitropolia Moldovei, în frunte cu ÎPS Vladimir, vor să se lanseze în politică. Mitropolitul e conştient de faptul că are o oarecare “greutate” în societate. De asta a şi încercat să-l “lipească” pe Valeriu Pasat de sutana sa, de asta cochetează cu Smirnov, probabil crezînd că reunificarea celor două maluri ale Nistrului se va produce mai întâi pe dimensiunea spirituală.
Biserica este instituţia care se bucură de cea mai multă încredere din partea cetăţenilor, potrivit ultimului Barometru al Opiniei Publice. Asta atât timp cît nu s-a implicat în politică, cred eu. Se va schimba situaţia dacă la alegerile viitoare mitropolia Moldovei va susţine un partid politic, formaţiunea lui Pasat mai bine zis? Sunt curios să aflu cam pe ce loc s-ar poziţiona ÎPS Vladimir în topul personalităţilor politice, în cadrul sondajului realizat de Institutul de Politici Publice.