970

Sinistraţii furaţi

De la Briceni la Ocniţa,Râşcani sau Ştefan-Vodă, prin satele cele mai năpăstuite de inundaţiiledin 2008, Criva, Drepcăuţi, Lipcani, Şirăuţi, Bălăsineşti, Văratic,Duruitoarea, Naslavcea, Răscăieţi, Purcari, Talmaz, au discutat cusinistraţii… Timp de jumătate de an, o comisie condusă de deputatulliberal Gheorghe Brega a verificat modul în care au fost gestionateajutoarele destinate victimelor inundaţiilor. Bilanţul verificărilor este unul înspăimântător. Circa 26 mil. delei, mii de litri de apă potabilă, sute de kilograme de provizii, mii delitri de motorină, tone de ciment, sute de pompe electrice şi chiarcâteva zeci de bărci cu motor au dispărut în direcţii necunoscute.Parlamentul a decis ca, în temeiul concluziilor comisiei, ProcuraturaAnticorupţie să demareze o anchetă penală.
Deputatul Gheorghe Brega recunoaşte că iniţiativa acestor verificăriîi aparţine. «Sunt din Drepcăuţi, localitate care a suferit foarte multîn urma inundaţiilor din 2008. Am aflat de la oamenii din satul meu că,pe seama nenorocirii lor, unii funcţionari locali sau raionali şi-aucumpărat automobile de lux, apartamente la Chişinău sau chiar pestehotare. Am vrut să aflu mai multe şi astăzi nu sunt bucuros de câtele-am aflat», spune Gheorghe Brega.
Amintim că, în urma inundaţiilor din 2008, au suferit peste 2 mii defamilii. În total, 342 de case au fost distruse. Pagubele materiale aufost estimate la 82 mil. de lei.
Ex-ministrul Baldovici şi colega sa de clasă Brega afirmă că, din suma de 64 de mil. de lei, colectaţi pentrusprijinul sinistraţilor, 26 de mil. nu figurează în niciun act contabil.«Situaţia în aceste localităţi poate fi descrisă cu greu. Am constatatcă, în 80% din cazuri, pentru sinistraţii rămaşi fără case au fostachiziţionale locuinţe nelocuibile, cu un grad avansat de avariere. Şipână în prezent, sute de familii locuiesc în casele care au fostinundate, pe la rude sau chiar pe la străini. Unii cer reziliereacontractelor prin care statul se obliga să le construiască sau să lereconstruiască locuinţe, dar nu e simplu, deoarece schemele utilizate defostul Guvern şi de fostul ministru al Construcţiilor, VladimirBaldovici, sunt deja camuflate», explică Brega.
Membrii comisiei au constatat, bunăoară, că Ministerul de atunci alConstrucţiilor lucra în parteneriat cu firma INEP LUCK, cu sediul însatul Nemţeni, raionul Hânceşti. Anume această firmă a fost singuraresponsabilă de construcţia şi de reconstrucţia caselor sinistraţilordin întreaga republică. Zeci de familii s-au plâns comisiei pe calitatealucrărilor efectuate de această firmă, dar şi pe tergiversarearealizării prevederilor contractuale.
Directoarea INEP LUCK este Irina Pricop, din satul Nemţeni. Marţi, 13iulie, ea se afla în gospodăria părinţilor săi, afectată de inundaţiiledin ultima săptămână. «Casa se ţine, dar apa stă baltă. Dacă nu se vascurge, vai de capul nostru», spune Irina. Am întrebat-o dacă a încheiatlucrările de reconstrucţie, începute după inundaţiile din 2008. vMaiavem», recunoaşte directoarea firmei. Ea spune că nu a aflat nimicdespre raportul comisiei Brega şi că habar nu are că oamenii ar finemulţumiţi. „O familie a refuzat să-i mai construim casă, iar alta aavut nişte obiecţii la calitate. Mai mult nu cunosc nimic. Dacă nu amreuşit la timp, e pentru că nu ne-au fost alocaţi la timp banii necesaripentru lucrări», spune Irina Pricop. Insist să aflu dacă o fi fiindadevărate informaţiile potrivit cărora ea ar fi nimeni alta decât colegade clasă a fostului ministru al Construcţiilor, Vladimir Baldovici, şiel din satul Nemţeni, inundat astăzi. „Da, am fost într-o clasă, suntemdintr-un sat, dar firma a participat la licitaţie. Nu ministrul aales-o», explică Irina, deplângând casa părinţilor lui VladimirBaldovici, inundată şi ea în aceste zile.
Deşi Irina Pricop vorbeşte despre o oarecare licitaţie, pehttp://www.tender.gov.md lipseşte orice informaţie despre vreo licitaţiepublică privind selectarea firmei responsabile de construcţia şireconstrucţia caselor sinistraţilor.
Ajutaţi pe criterii politice Comisia care a investigat gestionarea fondurilor destinatesinistraţilor de pe urma inundaţiilor din 2008 a constatat că guvernareaPCRM constituise grupuri formate doar din oamenii lor, care lucraupentru susţinătorii lor.
«Reprezentanţii INEP LUCK doar precizau volumul lucrărilor şicantitateamaterialelor de construcţie necesare. Datele erau introduseîntr-un proces-verbal, indicându-se preţuri diminuate. Pe de altă parte,la Ministerul Construcţiilor era prezentat un deviz local decheltuieli, nesemnat, neautentificat, potrivit căruia reparaţii ar fifost efectuate deja, în valoare de zeci de mii de lei. Banii erauprimiţi în temeiul acestor devize locale de cheltuieli. Apoi,sinistraţii erau compensaţi în baza proceselor verbale, întocmite întemeiul unor costuri diminuate. Diferenţele, de obicei foarte mari, auşi constituit cele 26 de mil. de lei. Un fel de contabilitate dublă…
Au fost delapidate sume mari. La Lipcani am descoperit devize de 102mii de lei, iar recompensa de 800 de lei…», argumentează Gheorghe Brega.El aminteşte că au dispărut vreo 40 de ferestraie electrice, din cele87, donate din străinătate, circa 3000 de litri de apă potabilă, dincantitatea de 5820, donată de Estonia. Pe lista ajutoarelor dispărutefigurează corturi, pompe electrice, bărci cu motor, trimise de donatoridin Austria. Potrivit lui Brega,pe parcursul campaniei electorale,au fost descoperite mai multe donaţii făcute de comunişti din loturiledestinate sinistraţilor. La Costeşti, Ialoveni, bunăoară, au fostrepartizate zeci de seturi de bărbierit şi 2800 kg de produsealimentare.
Contactat de ZdG, prim-vicepremierul de atunci, Igor Dodon, adeclarat că toate aceste date despre presupuse delapidări ar fi doarnişte opinii ale comisiei Brega, nu şi a procurorilor. Întrebat cumcomentează plângerile oamenilor, Dodon ne-a asigurat că ar putea aducealţi oameni, «care vor confirma că au fost ajutaţi», confirmând, defapt, concluziile comisiei Brega care constatase că ajutoarele au fostoferite, cu predilecţie, după criterii politice, în specialsimpatizanţilor PCRM.
0