1046

13 iunie 1941, 28 iunie 1940 şi 6 iulie 1949


Astăzi, 6 iulie 2010, se împlinesc  61 de ani de laal treilea val de deportări staliniste. Pentru această cauză, oficialiiau depus dimineaţă flori şi au ţinut discursuri de comemorare în faţaGării Feroviare din Chişinău,  lângă piatra comemorativă a victimelordeportărilor.

La eveniment au fost prezenţi membrii Alianţeipentru Integrare Europeană, în formulă completă. De asemenea, nu aulipsit de la acţiune primarul municipiului Chişinău, feţele bisericeşti,preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova Mihai Cimpoi, precum şifuncţionarii ministerelor.  La eveniment au fost invitaţi şi artişti,printre care surorile Osoianu şi ansamblul colectiv etnofolcloric condusde Nicolae Gribincea.

Primarul Dorin Chirtoacă a declarat căanul acesta pentru prima dată sunt prezente oficialităţile înalte aleRepublicii Moldova,menţionând prezenţa premierului şi a preşedintelui interimar.  Deasemenea, şi-a exprimat convingerea că din an în an numărul departicipanţi la acţiunea de comemorare din 6 iulie va fi din ce în demai mare. Chirtoacă a ţinut să asigure că piatra comemorativă va deveniîn  cel mai scurt timp un monument şi „adevărul va fi beton”.


Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a menţionat că în primulrând au fost deportaţi şi împuşcaţi ruşii şi ucrainenii din stângaNistrului. „Îmi pare rău că astăzi unii vorbitori de limbă rusă ţin cucomuniştii şi nu vor să înţeleagă că comuniştii au fost şi rămân să fiedeparte de sufletul omului indiferent de naţionalitate”, a declaratGhimpu.  „Gândiţi-vă atunci când vă duceţi şi votaţi moartea”, a spuspreşedintele interimar, referindu-se la numărul de victime care au avutde suferit în urma deportărilor, „toate sub ştampila secera şiciocanul”.

„Începând cu 29 iulie 2009 nu doar am aduscondamnări, dar am avut şi un impact. Astfel, acolo  unde PCRM a vrut săfacă acţiuni electorale noi am comemorat  o zi neagră”,  a declaratpremierul Vlad Filat.  Prim-ministrul a asigurat că în cel mai scurttimp clădirea în care s-a decis să fie înfiinţat muzeul victimelor şirepresiunilor politice va fi restaurată.  Filat a menţionat că statul ecel responsabil să despăgubească victimele deportărilor şi regimuluicomunist. „Mulţumesc celor care au reuşit să înţeleagă neputinţastatului până în prezent”, a mai adăugat premierul.

Amintim că înfebruarie 1949 a avut loc congresul al II-lea al Partidului Comunistdin Moldova, care a luat decizia de a colectiviza agricultura(operaţiune denumită conspirativ „IUG”/Sud). Puţin mai târziu,reprezentantul PC în Moldova a emis hotărârea specială nr. 509 „Cuprivire la deportarea din RSSM a familiilor de chiaburi, foşti moşierişi de mari comercianţi”. Decizia prevedea „deportarea în Kazahstan, AsiaCentrală şi Siberia a 11.280 de familii cu 40.850 de oameni” şi eraînsoţită de un act adiţional în care se specifica decizia GuvernuluiSovietic ca „deportarea categoriilor menţionate să se facă pe vecie”,operaţiunea să înceapă pe 6 iulie 1949, ora 2:00, şi să se încheie pe 7iulie 1949, ora 20:00.










0