672

Deşteaptă-te române


 Azi, 21 iunie 2010, se împlinesc 162 de ani de la crearea poeziei ,, Un răsunet’’ cunoscută sub numele ‘’Deşteaptă-te române’’ ce reprezintă culmea creaţiei poetice a lui Andrei Mureşanu.
Maiorescu susţinea că Mureşanu „a scris multe versuri, dar o singură poezie – Deşteaptă-te, române! – această poezie (deşi prea lungă) arată un simţământ patriotic adevărat, a venit în momentul unei mari agitări a spiritelor, a fost din întâmplare singura care a dat expresie acelei agitări în acel moment (1848) şi astfel a devenit populară şi a rămas cunoscută de toată lumea română. Aşa de întinsă şi de adâncă era pe atunci mişcarea sufletească a poporului, încât nu putea să fie stăpânită în marginile obişnuite, ci, precum s-a revărsat în acţiuni istorice neobişnuite a căutat să se exprime şi în oarecare forme estetice ale emoţiunii, în poezie şi în cântare. Cântarea este o trebuinţă neapărată a situaţiei, şi pentru cântare se cerea şi poezie”.
Poezia „Deşteaptă-te, române!” e perna de capatâi a fiecarui român. Cantec care a însoţit istoria de la 1848 până în prezent.
 Pe 7 iunie 2010, s-au împlinit 16 ani de de când „Deşteaptă-te, române!” nu mai este imn naţional în R. Moldova. Acesta a răsunat pentru ultima dată în dimineaţa zilei de 7 iunie 1994, fiind înlocuit peste zi, printr-o hotărâre de parlament, cu „Limba Noastră”, a lui Alexei Mateevici, pe muzica lui Alexandru Cristea.
0