989

Biserica Ortodoxă din Moldova declară deschis că se implică în politică și susține crearea unui partid politic


Mitropolia Moldovei recunoaste deschis ca se implica in procesul politic si declara ca Biserica are tot dreptul s-o faca.

“Ca institutie ecleziastica ce cuprinde in sanul sau majoritatea covarsitoare a cetatenilor Republicii Moldova, dar si in calitatea sa de for cu autoritate morala suprema, Biserica Ortodoxa decide de sine statator cand, in ce forme si cu ce scopuri sa se implice in procesul politic. Istoria multiseculara a poporului nostru ortodox cunoaste o sumedenie de exemple cand implicatiile de acest fel ale Bisericii au avut un impact benefic, influentand politicienii sa-si ajusteze deciziile necesitatilor si intereselor vitale ale populatiei. Asa a fost in trecut si asa va fi in viitor”, se arata intr-o declaratie a membrilor Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Clericii sustin ca opunerea clasei politice la initiativa fostul sef al SIS, Valeriu Pasat, privind introducerea religiei ca obiect obligatoriu de studiu in scoli ii “conving de necesitatea existentei in Republica Moldova a unei forte politice, menita sa apere drepturile si sa reprezinte interesele crestinilor ortodocsi si ale Bisericii in ansamblu”.

In acest sens consideram justa si binevenita declaratia domnului Pasat privind intentia de a constitui un partid politic nou, de orientare crestin-ortodoxa, si suntem dispusi sa acordam o sustinere deplina procesului de afirmare in viata publica a unei noi forte politice”, se mai arata in declaratia semnata de Mitropolitul Vladimir si Episcopii de Tiraspol si Dubasari, Cahul si Comrat, de Hancu, de Balti si Falesti.

“Nu pot intelege asa ceva. Am impresia ca este cineva acolo la Mitropolia Moldovei care sta si scrie aceste declaratii. Biserica trebuie sa fie pentru toti, dar nu pentru un partid sau altul”, a comentat premierul Vlad Filat.

Articolul 31, aliniat 4 din Constitutia Republicii Moldova, stabileste clar ca toate “cultele religioase sunt autonome, separate de stat si se bucura de sprijinul acestuia, inclusiv prin inlesnirea asistentei religioase in armata, in spitale, in penitenciare, in aziluri si in orfelinate”.

In acelasi timp, articolul 35, aliniat 8 din Legea Suprema stabileste ca in Republica Moldova “invatamantul este laic”, adica in afara religiei si a tagmei bisericesti.

Guvernul Filat a anuntat ca din 1 septembrie elevii, ai caror parinti vor accepta, vor studia Religia la scoala. Mitropolia Moldovei vrea ca acest obiect sa fie obligatoriu, iar fostul securist, Valeriu Pasat, a propus un referendum in acest sens, la care sa fie adunate semnaturi si pentru partidul ce vrea sa-l infiinteze.

Curtea de Apel a interzis insa colectarea de semnaturi pentru plebiscitul lui Pasat, calificandu-l drept neconstitutional.
http://www.stireazilei.md/news-4179

Aceasta pur si simplu divine ridicol. In primul rand biserica nu are dreptul sa se implice in politica, sau daca eu vreau sa faca aceasta ei trebuie sa piarda toate privilegiile de care beneficiaza ca entitate nepolitica. In al doilea rand, deja se planifica introducerea religiei ca obiect optional, dar lor aceasta nu le ajunge, ei vreau ca dogma ortodoxa sa devina obiect obligatoriu pentru toti!
0