826

Conflictele înghețate blochează admiterea în UE

Kurt Fleckenstein, șeful Delegatiei Parlamentului European la Comisia UE-Rusia, declară că la summitul UE - Rusia coflictele înghețate nu vor figura printre prioritățile agendei.

Europa Libera: Se vorbeste mult despre chestiunea vizelor in spatiul tarilor din Parteneriatul estic dar poate ca o problema mai importanta decat aceasta este cea a conflictelor inghetate: Transnistria, Osetia de Sud. Ar putea tari ca Moldova sau Georgia deveni membre ale Uniunii Europene fara ca aceste conflicte sa fie rezolvate?

Kurt Fleckenstein: Nu, nu imi pot imagina asa ceva. Aceste conflicte nu pot fi aduse in Uniunea Europeana. Partile implicate trebuie sa gaseasca solutii pentru ele.

Europa Libera: Cum? Probabil ca stiti ca presedintii rus si ucrainian, Dimitri Medvedev, respectiv Viktor Ianukovici au vorbit, recent, in cadrul unei declaratii comune, despre Transnistria spunand ca acest conflict trebuie rezolvat pe cale pasnica si ca Transnistriei ar trebui sa i se acorde un statut special.

Kurt Fleckenstein: Daca as avea patentul pentru solutionarea acestor conflicte as fi desigur o persoana celebra! In chestiunile in discutie 3 lucruri sunt importante: integritatea teritoriala a statelor, care nu poate fi unilateral modificata, in al doilea rand trebuie sa ne gandim unde se simt acasa acesti oameni. Ce cred ei? Si in al treilea rand ca acestea sunt chestiuni la care trebuie sa reflectam impreuna cu participarea Rusiei si a Uniunii Europene, la gasirea unei solutii.

Europa Libera: Se va discuta la summitul Uniunea Europeana–Rusia, de zilele acestea, despre conflictele inghetate?

Kurt Fleckenstein: Nu cred ca va fi una dintre temele principale ale acestui summit dar cei doi presedinti, Medvedev si Barroso vor atinge probabil si subiectele legate de conflictele mai fierbinti sau mai inghetate de pe continentul nostru.

http://www.europalibera.org/content/article/2057844.html
0