854

Marşul comuniştilor şi al cânepei

Am asistat un pic la sabantuiul Lagutei şi apoi al komuniştilor din PMAN. O mare de steaguri roşi şi albe în piaţă, n-am observat nici măcar un singur tricolor. E şi normal, doar conducătorul paradei comuniste l-a proclamat odată drept drapel fascist. La fel, doar piese în rusă, spaniolă ori italiană, niciunul de zare în română. Apoi a venit şi Voronin, însoţit din 4 părţi de bodygarzi. Se uita mândru în jur, fericit că în piaţă s-a adunat atâta lume. N-am rezistat să stau prea mult, nu-mi ajungea aer, care devenise greu, sovietic, comunist, roşu-dictatorial. Ieşind din piaţă, l-am observat în mulţime, după gardul de fier, pe Edy Muşuc strigând cu obrăjorii lui rumeni: “Jos provocatorii! Jos provocatorii!”. Era prima imagine pe care mi-aş fi dorit să o filmez, şi am regretat că nu aveam un aparat de filmat. Al doilea moment bun de înregistrat a fost cu Maia Laguta care a ieşit de la miting desculţă, plecând în oraş. Aşa şi n-am înţeles ce-a păţit. A fost descălţată de fraţii comunişti, vreo madamă mai săracă din mulţime i-o fi cerut să-şi demonstreze ataşamentul faţă de clasa muncitoare ori, pur şi simplu, s-a dat în vreo sectă de yoghini, dar n-am mai reuşit să-i văd pantofii, nici măcar în mâini. Dacă cineva ştie ce s-a întâmplat cu încălţămintea Maiei Laguta, să facă un comentariu la postare, ori poate binevoieşte însăşi Regina clasei muncitoare să ne explice cum stau lucrurile.
Apoi am mers la Marşul Cânepei. Aici mi-a plăcut foarte mult. Tineri degajaţi, atmosferă relaxată, muzică occidentală bună. Parcă am nimerit în altă lume, după ce am asistat la grotescul spectacol komunisto-komsomolist. Manifestanţii au cerut legalizarea cânepei, în special în scopuri medicinale, dar au subliniat şi faptul că din această plantă se pot obţine o mulţime de alte produse necesare omului, începând cu produsele alimentare şi terminând cu cele de vestimentaţie.
0