693

Молдова Газ наглеет на глазах

In Monitorul de azi, 13/11/2009, avem publicata metodologia de elaborare, aprobare si implementare a tarifelor la gaze al ANRE. Foarte interesante chestii am depistat.
Deci, savurati info si puneti-va pe ganduri si luati-va la intrebari: PENTRU CE OARE NOI PLATIM???

Iata formula: TFCj=TFGj/(1-PDIj)(1-PDMj)(1-PDJj)+TDJj+TFj+Dd, unde:

1. TFCj - tarif furnizare consumator final in anul "j".
2. TFGj - tarif mediu la gaze naturale, livrat de catre SA "MoldovaGaz" de la Statie de Distributie de Gaze (GRS) in anul "j"
3. PDIj - pierdieri si cheltuieli tehnologice in retelele de distributie de presiune inalta in anul "j"
4. PDMj - pierdieri si cheltuieli tehnologice in retelele de distributie de presiune media in anul "j"
5. PDJj - pierdieri si cheltuieli tehnologice in retelele de distributie de presiune joasa in anul "j"
6. TDJj - tarif de distributie a gazelor naturale in retelele de distribuitie de presiune joasa in anul "j"
7. TFj - tarif de livrare a gazelor naturale in anul "j"
8. Dd - unitatea, preconizate de catre Legea Bugetului pentru deservirea datoriilor in lei/1000 m3 de gaze naturale.

Unde pozitiile 5, 6 si 7 de explicare mai au unele descifrari cum ar fi:

5.1. PDJj=VPDJj/VGDMj-VGDFMj, unde:
5.1.a. VPDJj - pierderi si cheltuieli tehnologice

6.1. - TDJj=TDMj/(1-PDj)+........... (formula continua), unde:
6.1.a. PDj - pierderi distributie in retele de distributie de presiune medie.

7.1. - TFj=VRFj+-DVj/VGFj, unde:
7.1.a. VRFj - venit regulatoriu
7.1.b. DVj - Divergente financiare in perioadele de raport financiar anterior, care poate fi cat pozitiv atit si negativ. Ce ar insemna ca, in cazul unei cifre negative (peirderi) noi o acoperim, cand e pozitiva (profit) e rambursata noua. Nu am auzit niciodata sa fie executat vre-un recalcul pentru clientul final.

Si la urma sa pun capacul, si inca nu v-am innebunit la cap, la toate formulele astea adaugati TVA - 5%.

Uite ca mai am o obiectie pe info de aici http://anre.md/upl/file/Tarife%202008/Anexe_2009.pdf

Profit in 2007 - 75.704.000 lei
Profit sigur in 2008 - 1.005.650.000 lei din venitul prognozat 1.839.351.000 lei
Presupuneti acum care va fi profitul sigur pentru 2009 din venitul prognozat de 3.442.807.000 lei???

Din punctul meu de vedere este din cauza ca se suprapune coeficienti pe coeficienti s.a.m.d. Da noi ca incultii platim toate mofturile lor.

Alta pretentie la aceste anexe ar fi: de ce intretinerea organului superior nu se achita din enituri ci sta in caoul formulei al costului gazului?

Impresionati-Va dar nu va iesiti din minti!!!

Astept reactii.
0