580

În Moldova e ca în România anilor ’80

Ieşenii Radu Popescu şi Răzvan Cazacu au fost arestaţi, privaţi de drepturile fundamentale şi apoi expulzaţi de autorităţile de la Chişinău, pentru că lucrau pentru cel mai important partid de opoziţie. Radu Popescu a declarat pentru cotidianul.ro că arestarea şi expulzarea au legătură cu faptul că asigura consiliere pe partea de campanie şi strategie a PLDM.

“Am primit semnale că suntem urmăriţi. De aceea am evitat să intru în baruri, pentru a mă feri de eventuale provocări”, a spus Popescu. Chiar şi aşa, poliţia de la Chişinău i-a reţinut pe cei doi, luni seară la ora 21.00, pe motiv că ar fi furat un telefon mobil din magazinul din care tocmai ieşiseră. Ulterior, li s-a comunicat că un grup de pensionari au făcut o plângere privind gălăgia din apartamentul celor doi.

În momentul reţinerii, poliţiştii i-au confiscat unul dintre telefoane chiar când se pregătea să-l folosească, a spus Radu Popescu.

Celelalte telefoane mobile le-au fost confiscate la comisariat. Poliţiştii moldoveni nu i-au permis să comunice cu avocatul sau cu ambasada României. “În cele trei ore care au urmat după reţinere nu am putut comunica cu nimeni”, a spus Radu Popescu, precizând ca poliţiştii au garantat iniţial că românii vor avea dreptul de a lua legatura cu avocaţii. În camera în care erau reţinuţi, poliţiştii se jucau ostentativ cu pistoalele. Radu Popescu a cerut
permisiunea să-şi citească drepturile din constituţia Republicii Moldova, însă poliţiştii au refuzat, preferând să-i citească ei înşişi un paragraf. “Ne-au spus să le predăm obiectele personale şi şireturile, dar nu ne-au zis pentru ce motiv”, a mai spus Radu Popescu.

Neputând comunica cu nimeni, cei doi au fost găsiţi de avocaţii PLDM, Vitalie Nagacevshi şi Alexandru Tanase, vicepreşedintele partidului, abia a doua zi, la tribunal, cu cinci minute înainte de proces. Verdictul a fost expulzarea din Moldova, cei doi fiind acuzaţi de “semihuliganism”, potrivit lui Radu Popescu. Verdictul urma să intre în vigoare în zece zile, însă stafful partidului a negociat cu comisarul de poliţie ca ieşenii să fie expulzaţi imediat. “Voiau, probabil, să ne mai ţină zece zile la comisariat”, a explicat Popescu. “În Moldova este ca în România anilor ’80. Comuniştii sunt urâţi, însă când aud de ei, oamenii pleacă privirea. Comuniştii vor pierde alegerile, dar oamenilor nu trebuie să le fie frică”, a spus Radu Popescu.

Conform ultimului barometru de opinie, Partidul Comuniştilor conduce cu 36,2%, urmat de PLDM (8,3%) Partidul Liberal (8,2%) şi Alianţa Moldova Noastră (5,4%). Pragul electoral este de 6%. Radu Popescu a atras însă atenţia că pe listele electorale figurează cu un milion de alegători în plus faţă de ultimul scrutin, ceea ce indică pregătirea fraudării alegerilor de către comunişti. Totodată autorităţile susţin că numărul moldovenilor de peste hotare, care simpatizează în special cu opoziţia, este mult mai mic decât cifra cea mai vehiculată - 1 milion de cetăţeni.
0