588

Li s-a interzis accesul în propria lor tară!!

REPRESIUNE! Li s-a interzis accesul în propria lor tară! Unui grup de 50 de tineri basarabeni, studenti în cadrul Universitătii „A. I. Cuza“ Iasi, i s-a refuzat categoric ieri dreptul de acces în R.Moldova, prin punctul de trecere a frontierei Leuseni.
Vamesii, subordonati sistemului comunist din tara vecină, nu si-au justificat sub nicio formă atitudinea. Studentii, recunoscuti ca membri si simpatizanti ai Asociatiei Tinerilor Basarabeni din România, intentionau să participe la mitingul de protest al principalului partid de opozitie din Moldova, programat în aceeasi zi, la Chisinău. Cei 50 de tineri au fost nevoiti să se întoarcă în România, însă au declarat că, în ciuda oricăror piedici puse de comunisti, protestul lor se va materializa practic pe 5 aprilie, când vor vota la Ambasada din Bucuresti împotriva actualului sistemului totalitar modovean.

INTERZISI Apropierea alegerilor parlamentare în Republica Moldova, programate a avea loc peste două săptămâni, a încins spiritele în tara vecină, iar moldovenii, contestatari ai regimului aflat la putere, din tară si de dincolo de hotarele ei, par mai hotărâti ca oricând să schimbe sistemul din Moldova pe 5 aprilie 2009! Astfel, 50 dintre tinerii basarabeni aflati la studii în România au încercat ieri să treacă granita prin Leuseni, pentru a ajunge la mitingul de protest împotriva comunistilor, desfăsurat în aceeasi zi, la Chisinău. Conationalii lor vamesi însă le-au interzis accesul pe teritoriul propriei lor tări. Dan Caranfil, liderul Asociatiei Tinerilor Basarabeni din Iasi, aflat în grupul celor 50 de studenti, a precizat, după prima încercare esuată de trecere a Vămii Leuseni: „Am ajuns în Vamă si am încercat să intrăm corect la noi în tară. Avem toti actele de călătorie în regulă. Soferul a circulat cu acest autocar prin toată Europa. Vamesii din Albita ne-au lăsat să trecem, iar ei, vamesii de la Leuseni, au spus că nu vom trece. Au găsit un pretext fără nicio bază reală, în care spunea că îi trebuie un anume act soferului. Era un motiv mai mult decât prostesc. „Nu treceti“, am fost avertizati. Oricum ne asteptam să avem probleme, pentru că ei sub subordonati comunistilor, care stiau că vrem să ajungem la mitingul de la Chisinău, care a început de la ora 12,00“, a precizat Dan Caranfil, în jurul orelor 14,00.

Respinsi si a doua oară!
NEDREPTATE Refuzati la intrarea în Moldova, tinerii au întors autocarul si au revenit în Vama Albita. De aici au încercat să ia legătura cu firma transportatoare, pentru a obtine actul cerut de vamesii din Leuseni. „Suntem obositi, dar nu ne lăsăm! Am primit acum faxul si mai încercăm odată. Vrem să trecem granita în tara noastră“, au insistat studentii. În jurul orelor 15, 30, grupul de protestatari a mai ajuns odată la hotarul Moldovei, pentru a cere permisiunea de acces. Din păcate, tot fără sorti de izbândă! De această dată, vamesii moldoveni nici nu i-au mai lăsat să înainteze de la limita cu teritoriul României. „Nici nu ne-au mai primit în Vamă la Leuseni. N-au mai stat la discutii. Degeaba am vrut să le arătăm faxul, pentru că nu i-a interesant nimic. Ne vom întoarce înapoi la Iasi, dar asta nu înseamnă că acesti comunisti au obtinut vreo victorie. Fratii nostri, care sunt împotriva lor, deja protestează acum în Chisinău si suntem alături de ei. Vream să fie cunoscut faptul că dacă cineva din Moldova va mai organiza vreun miting împotriva comunistilor, atunci noi iarăsi vom încerca să trecem dincolo“, a declarat Dan Caranfil, lider al Asociatiei Tinerilor Basarabeni.

Igor: „Îi vom da jos pe comunistii de la Chisinău, votând la Bucuresti“!

Tinerii basarabeni s-au declarat si mai îndârjiti contra comunistilor în urma acestui eveniment si au fost vehementi când si-au arătat convingerea că acest gen de „înăbusiri“ ale dorintelor legitime ale moldovenilor, arată tocmai slăbiciunea actulului partid de guvernământ din tara vecină. „Noi ne-am dorit foarte mult să ajungem la Chisinău, unde Partidul Liberal Democrat din Moldova a organizat un miting de protest împotriva celor care nu merită să stea în fruntea neamului nostru. Ne-au interzis să ajungem în tara noastră, dar ceea ce au făcut, arată tocmai că se tem. Dar noi stim ce vom face: vom merge pe 5 aprilie la Bucuresti, să votăm la Ambasadă. Si asa îi vom da jos pe comunistii de la Chisinău, votând la Bucuresti. Si tot vom reusi ce ne-am propus“, a spus Igor, un student basarabean, originar din Cahul, Republica Moldova.

„Vremea terorii si a fricii a trecut“

Conform jurnalistilor de la Chisinău, peste 30.000 de persoane au participat la mitingul electoral de amploare de la Chisinău, organizat de PLD Moldova. Au participat delegatii ale PLD-ului din toate raioanele Republicii Moldova, participantii fiind adusi la Chisinau cu zeci de autocare si microbuze. Mitingul a fost urmat de un mars de protest pe artera principală a Chisinăului - bulevardul „Stefan cel Mare si Sfânt“, coloana întinzându-se pe mai multi kilometri. Marsul s-a încheiat în fata Presedintiei, unde protestatarii au scandat împotriva guvernării comuniste. Presedintele PLD, Vlad Filat, a declarat că prin această actiune liberal democratii transmit guvernării comuniste mesajul că „vremea terorii si a fricii a trecut“.
0