461

Moscova ar putea accepta unirea Republicii Moldova cu Romania, in schimbul independentei Transnistriei

Conflictele inghetate din spatiul postsovietic nu pot fi rezolvate decat printr-o schimbare radicala de paradigma. Daca, in cazul Abhaziei si Osetiei de Sud, situatia s-a rezolvat prin recunoasterea independentei lor de catre Rusia, in urma conflictului din august 2008 cu Georgia, in cazul Transnistriei, aceasta este posibila prin reunificarea Republicii Moldova cu Romania, considera politologul Mihail Remizov (seful Institutului pentru Strategie Nationala din Rusia), intr-un interviu acordat vineri agentiei de presa ruse Regnum, citata de Agerpres.

"Nu cred intr-o solutionare pasnica a problemelor teritoriale nerezolvate in spatiul postsovietic. Reglementarea lor este posibila numai in cazul unei schimbari radicale de paradigma. Cred ca in cazul Transnistriei situatia ideala este realizarea unui plan care sa prevada independenta pentru Transnistria in schimbul alipirii Republicii Moldova la Romania", a afirmat cunoscutul expert rus, comentand reuniunea trilaterala de miercuri de la Moscova intre presedintii Rusiei si Republicii Moldova si liderul Transnistriei, care nu s-a soldat cu vreo decizie semnificativa pentru rezolvarea diferendului din stanga Nistrului.

"Aceasta (unirea) este o varianta acceptata de Rusia si Romania, dar respinsa de birocratia de la Bruxellles", a mentionat expertul citat, tinand sa sublinieze ca, desi Moscova respinge formal astazi reunificarea Republicii Moldova cu Romania, in cazul in care Uniunea Europeana ar accepta un astfel de demers, nu ar avea nimic impotriva.

In opinia sa, nu trebuie de asteptat in timpul apropiat un document care sa puna capat conflictului transnistrean. "Cel mai probabil, vor fi semnate unele acorduri care sa demonstreze ca partile au un dialog diplomatic, dar nici vorba de un document care sa semnifice incheierea conflictului transnistrean", a apreciat Mihail Remizov, estimand totodata ca exista sanse minime pentru repetarea in stanga Nistrului a scenariului georgian din vara trecuta.

"In primul rand, in comparatie cu Abhazia si Osetia de Sud, gradul de mobilizare militara a Transnistriei este mult scazut. La fel si disponibilitatea Republicii Moldova pentru o varianta militara, spre deosebire de Georgia. Este bine ca factorul militar nu mai poate juca vreun rol in reglementarea transnistreana", a opinat expertul rus, specificand ca toate demersurile din prezent in vederea solutionarii diferendului transnistrean trebuie plasate in contextul actual electoral din Republica Moldova, unde la 5 aprilie vor avea loc alegeri parlamentare.

"Presedintelui Vladimir Voronin ii este foarte frica de influenta romana, ceea ce l-a facut un partener constructiv la negocierile cu Transnistria si Rusia", considera Mihail Remizov, in opinia caruia daca in Republica Moldova se va produce o schimbare de generatii la nivelul clasei politice, diferendul transnistrean va fi posibil de rezolvat in alte formate.

Numerosi analisti de la Chisinau au apreciat joi, intr-un comentariu al agentiei Reuters, ca diferendul transnistrean va fi rezolvat peste 5-10 ani.
0