636

2 martie - comemorarea victimelor conflictului transnistrian

În timpul acestui război forţele separatiste au fost sprijinite făţiş de Armata a XIV-a a Federaţiei Ruse, staţionată în Transnistria, preluând controlul asupra majorităţii localităţilor de la est de Nistru, dar şi asupra oraşului Tighina, de pe malul de vest, precum şi a satelor Gâsca şi Chiţcani. Doar câteva localităţi din Transnistria au rămas loiale Chişinăului.

Aveam doi ani atunci şi nu ţin minte prea multe. Totuşi mai păstrez în memorie frînturi din imaginile zilei de atunci, cînd împreună cu alţi copii şi oameni din mahala ne mutasem în satul Geamăna, raionul Anenii Noi. Nu înţeleageam, însă peste tot se vrobea că la noi în sat a ajuns războiul. Azi, cînd se vorbeşte despre ceea ce s-a întîmplat în anul 1992 se foloseşte termenul de “conflict”. Însă martorii acelui eveniment tragic au tot dreptul să-l numească “război”. Lupte, arme, tancuri, răniţi, morţi…prea inadecvat mi se pare noţiunea de “conflict” pentru toate acestea.

Pe 2 martie 1992, forţele paramilitare transnistrene au luat cu asalt secţia de poliţie din Dubăsari, incidentul soldîndu-se cu primele victime omeneşti. Acest incident a marcat începutul războiului soldat cu sute de vieţi omeneşti şi cu mulţi alţi răniţi (doar satul meu, Fîrlădeni, a pierdut peste 10 persoane cîteva zeci de răniţi).

Pînă astăzi se caută vinovatul. Se poartă tratative, se vorbeşte de formatul “5+2″ , dar se ignoră populaţia de acolo, se vorbeşte mai mult despre o Transnistrie ca teritoriu, şi nu a oamenilor, oameni care mai speră că într-o zi se va încheia acest calvar pe care trebuie să-l suporte.

Plecăciune tuturor voluntariilor ce-au luptat (inclusiv şi tatălui meu), dar mai ales celor care şi-au pierdut viaţa în războiul din 1992. Cum zicea şi Grigore Vieru, ecoul lui şi-acum mai este viu…Oricum, nimic nu se uită, NIMENI nu este uitat…

17 ani de la declanşarea războiului de la Nistru

Astăzi se împlinesc 17 ani de la declanşarea de către forţele paramilitare ale regimului de la Tiraspol a conflictului armat de la Nistru. Ziua de 2 martie 2009 îi găseşte pe foştii combatanţi pe poziţii diametral opuse în raport cu modul în care conflictul de la Nistru a fost „maltratat” din punct de vedere politic, speculat şi dispreţuit chiar. Trista aniversare a fost precedată de mai multe conferinţe de presă, susţinute de reprezentanţi ai organizaţiilor veteranilor de război.

Joi, Asociaţia Veteranilor Războiului - 1992 „Tiras-Tighina”, Mişcarea refugiaţilor din Transnistria, Liga colaboratorilor organelor de forţă „Justeţe”, Asociaţia foştilor deportaţi şi deţinuţi politici, Asociaţia veteranilor de război „Ungheni-Prut” l-au acuzat, în cadrul unei conferinţe de presă, pe liderul Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca, de trădarea mişcării de eliberare naţională din RM.

În acest sens, Anatolie Caraman, preşedintele „Tiras-Tighina”, a declarat că Iurie Roşca şi vicepreşedintele formaţiunii, Ştefan Secăreanu, urăsc veteranii de război care, la postul TV acaparat de către liderul PPCD cu ajutorul comuniştilor, au fost etichetaţi drept „patrioţi de carton”, „indivizi suspecţi” şi „securişti”. „Autointitulat mare patriot al neamului, a precizat Anatolie Caraman, Iurie Roşca n-a pus mâna pe armă ca să apere integritatea teritorială a ţării. El a „prihvatizat” fotoliul din parlament şi exploatează, în mod neruşinat, valorile naţionale”.

Tocmai de aceea, Caraman i-a îndemnat pe toţi veteranii să nu-i voteze la 5 aprilie pe cei care au trădat ţara. În plus, a spus el, coaliţia roş-oranj n-a susţinut modificările la legislaţie, privind majorarea pensiilor şi indemnizaţiilor veteranilor de război. Pentru un trai decent al veteranilor-invalizi care au luptat în războiul de la Nistru s-a pronunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, şi combatantul Valeriu Ciobanu. El a afirmat că, în timp ce aceştia primesc pensii mizere şi nu au case de locuit, conducerea Uniunii Combatanţilor îi fură, liderii ei construindu-şi case de lux.

Astăzi, Uniunea Naţională a Veteranilor Războiului pentru Independenţă şi Uniunea Veteranilor „Sfântul Gheorghe Biruitorul” organizează mai multe acţiuni de comemorare a eroilor căzuţi pentru independenţa şi integritatea teritorială a RM. Potrivit datelor oficiale, în conflictul armat de la Nistru şi-au pierdut viaţa 287 de persoane, circa 40 au fost date dispărute şi alte 3500 au fost rănite.
0