535

Satele noastre: ce-aţi făcut cu ele?

Tineri puţini, localnicii apţi de muncă plecaţi peste hotare, o mulţime de case părăsite, lacăte mari şi grele atârnă pe la porţi, gropi multe şi îngrozitor de adânci - aşa arată satele din Republica Moldova. „În satul bunicii am ajuns cu dificultate. De la şoseaua principală, care trece pe lângă localitate, am intrat pe un drum de aproximativ 4 km ca să ajung la destinaţie. Am parcurs distanţa cu maşina în aproximativ 40 de minute! Şi asta din cauza gropilor multe şi îngrozitor de adânci”, a relatat Stela Popa pe blog-ul său.

Cert este că acolo, în mod normal, numai cu cizme, căruţă sau tractor poţi să răzbaţi”. Stela povesteşte că în satul propriu-zis, tineri sunt puţini, majoritatea localnicilor au luat drumul străinătăţii. „Astfel, satul bunicii arată parcă mai bătrân”, a comentat Popa.

Vă invităm să urmăriţi mai jos un reportaj realizat de Stela Popa în perioada în care lucra pentru EuroTV:

http://www.youtube.com/watch?v=ykDpI_jOMEE

Potrivit sursei citate, infrastructura rurală nu a înregistrat nici ea vreun progres. „Urmele comunismului de altă dată sunt vizibile mai mult ca oricând”, a comentat Stela Popa.

„Singurii care au mai contribuit la schimbare şi cărora le merge cât de cât mai bine sunt micii întreprizători. Să nu credeţi însă că înregistrează mari venituri. Nu, deloc. Din spusele lor, am înţeles că şi pe ei i-a afectat criza, mai ales pe cei care şi-au început afacerea din banii primiţi sau împrumutaţi din afară, adică majoritatea. Aşadar, pe de o parte criza, iar pe de alta sărăcia. Combinate, cele două lovesc mai crunt ca niciodată”, povesteşte Stela Popa.

0