512

Uniunea Jurnaliştilor din Moldova cere demisia ministrului de interne Gheorghe Papuc

Uniunea Jurnaliştilor din Moldova (UJM) condamnă comportamentul iresponsabil al autorităţilor comuniste de la Chişinău şi cere susţinerea organizaţiilor de jurnalişti afiliate regionale, europene şi internaţionale în apărarea drepturilor mass-media şi a jurnaliştilor din Republica Moldova. Totodată, UJM cere demisia imediată a Ministrului de Interne, Gheorghe Papuc, şi fac apel la organele de supraveghere a respectării legislaţiei să se autosesizeze.

Amintim că, în dimineaţa zilei de 25 februarie 2009, un grup de poliţişti din Chişinău, au descins la sediul postului de televiziune Albasat TV din Nisporeni, membru al holdingului Euronova Media Grup din care mai fac parte TV Euronova şi postul de radio Vocea Basarabiei, anunţând că se află întro misiune de control.

Directorul postului de televiziune, Efim Bârdan, consultând avocatul, a cerut celor ce se numeau poliţişti, să prezinte un mandat care să exlice motivele şi scopul descinderii şi a controlului inopinat. În replică, unul din membrii grupului a spus că mandatul lor este legitimaţia de poliţist, iar dacă li se va îngrădi accesul în sediu, ei vor chema echipa de asalt, dând de înţeles că se află întro misiune de o importanţă excepţională care nu suportă amânare. Ameninţat cu forţa, directorul s-a văzut nevoit să deschidă uşa de acces. Intraţi în sediu, poliţiştii au făcut presiuni asupra colaboratorilor ca aceştea să prezinte acte contabile şi alte documente. Contabilul Mihai Pintilie şi redactorul prezentator Natalia Pintilie au fost sechestraţi timp de câteva ore.

În lipsa unui mandat de legitimare a „acţiunilor lor speciale”, poliţiştii au percheziţionat redacţia, au scos hardurile de la computere şi după câteva ore au părăsit sediul fără ca să prezinte careva explicaţii.

„Suntem profund înfrijoraţi de faptul că organele de forţă ale statului descind la sediile instituţiilor de presă şi declanşează în lipsa unor mandate legale percheziţii şi sechestrări în plină campanie electorală”, declară reprezentanţii Uniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova printr-un comunicat de presă.

Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că acţiunile poliţiei constitue un abuz împotriva libertăţii mass-media şi a libertăţii de expresie, ceea ce devine deosebit de grav în situaţia în care Republica Moldova este în plina campanie electorală pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie, transmite NewsIn.

Nicolae Negru, din partea Centrului Independent de Jurnalism, a declarat că incidentul de la Nisporeni nu este prima acţiune a puterii de acest fel şi că în ultimul an s-au înregistrat multe cazuri de abuzuri ale puterii asupra mass-media. "Descinderea poliţiei este în mod clar legată de campania electorală şi autorităţile încearcă în felul acesta să intimideze mass-media care este critică la adresa guvernării", a declarat Nicolae Negru.

Solicitat să pronunţe pe marginea cazului, oficialii Ministerul de Interne al Republicii Moldova a afirmat că descinderea poliţiştilor a fost perfect legală şi s-a făcut la cererea unui locuitor al oraşului Nisporeni. “Cum se poate ca la prima cerere a cuiva poliţia să fie gata să mobilizeze detaşamente de asalt ca să declanşeze percheziţii întro instituţie mass-media?”, se întreabă UJM.

În acest sens, Uniunea Jurnaliştilor consideră că atât descinderea brutală, cât şi explicaţia Ministerului referitor la motivele percheziţiei sunt “dovezile incompetenţei crase a acestei instituţii care se comportă în raport cu mediile de informare ca o grupare interlopă. Prin atacuri de acest fel, urmate de justificări eronate, Ministerul de Interne se plaseză în afara legii şi din această poziţie încearcă să intimideze mass-media care este antrenată în reflectarea campaniei electorale”.

0