517

Acţiune de dezinformare în masă: un blogger a făcut o glumă de 1 aprilie, un site a făcut trimitere la surse anonime, iar presa

Zvonul referitor la aşa-numitul favorit al preşedintelui Vladimir Voronin pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova ia o întorsătură neaşteptată. Deputatul comunist Vladimir Ţurcanu, despre care presa scria că ar fi favoritul preşedintelui Voronin, spune că nici nu a discutat măcar subiectul respectiv cu cineva dintre factorii de decizie din Partidul Comuniştilor. Astfel, gluma de 1 aprilie a unui blogger şi ştirea publicată de un site cu trimitere la surse anonime pare a fi o acţiune amplă de dezinformare în masă.

Posibila candidatură a lui Vladimir Ţurcan a apărut iniţial în vizorul publicului după ce bloggerul Artur Gurău a făcut o glumă de 1 aprilie. Atunci, o agenţie de ştiri a preluat subiectul şi a dat ştirea ca fiind una adevărată.

Situaţia s-a repetat recent, când un site a publicat ştirea despre o presupusă declaraţie a preşedintelui Voronin la întâlnirea cu persoane din cadrul staff-ului electoral comunist referitor la „succesorul Vladimir Ţurcanu”, făcând trimitere la surse anonime.

Presa rusă a preluat subiectul ca fiind unul adevărat. Astfel, Kommersant scrie că Voronin deja a spus cine va fi următorul preşedinte şi, în acest sens, comuniştii urmează doar să acumuleze numărul necesar de voturi ca să-l poate alege pe deputatul comunist Vladimir Ţurcanu în funcţia de şef al statului.

În context, Vladimir Ţurcanu, actualul preşedinte al comisiei parlamentare juridice, pentru numiri şi imunităţi, a declarat pentru Jurnal de Chişinău că nu a discutat cu nimeni din Partidul Comuniştilor (PCRM) despre candidatura sa la funcţia de viitor preşedinte al R. Moldova: „Nu, nu am discutat niciodată cu domnul preşedine şi nici cu Marc Tkaciuk despre aşa ceva. Dar ce are Tkaciuk cu această problemă? Eu nu am fost invitat la acea şedinţă şi, în principiu, întrebarea asta nu ţine de competenţa staff-ului electoral. Staff-ul se ocupă cu organizarea alegerilor, nu cu propunerile pentru viitorii candidaţi. Candidaturile sunt înaintate la alt nivel - la cel al executivului politic şi la plenara partidului. Deci, domnul preşedinte nu poate să discute la staff-ul electoral aşa ceva. În genere mi se pare că, la nivelul unui partid serios cum este PCRM, nu este serios de vorbit de pe acum despre careva pretendenţi la anumite funcţii, fiindcă alegerile încă nu au avut loc şi nu sunt cunoscute rezultatele. Îmi pare că aceasta este o provocare. Nu ştiu a cui - a jurnaliştilor sau a altor persoane”
0