498

Regiunea transnistreană e raiul pentru contrabandă, iar lupta contra corupţiei are impact limitat în ţările post sovietice

Ajutorul UE către ţările post sovietice precum Ucraina, Moldova şi Belarus, pus la dispoziţie pentru a lupta contra corupţiei, traficului de fiinţe umane şi contrabandă are impact mic, se arată într-un raport al Curţii Europene de Conturi, făcut public joi, 15 ianuarie. Conform experţilor, cele cca 166 milioane euro acordate de UE în perioada 2000-2005 pentru Moldova, Ucraina şi Berlarus au avut un rezultat restrâns în cazul proiectelor axate pe libertatea de expresie, securitate şi justiţie.

Cele mai multe fonduri au mers către Ucraina şi Moldova, se menţionează într-un articol al EUobserver. Belarusul a primit mai puţini bani din cauza lipsei de respect faţă de valorile democraţiei şi drepturile omului.

Unicele proiecte apreciate de comisia UE sunt cele care s-au axat pe "gestiunea frontierei", direcţie de activitate unde s-au cheltuit şi cei mai muţi bani.

Referindu-se la misiunea EUBAM, lansată în Moldova în septembrie 2005 pentru a ajuta Chişinăul şi Kievul să coopereze mai mult la frontieră, raportul comisiei de audit spune că a fost un proiect de succes doar din punct de vedere tehnic, însă nu a putut să rezolve problema conflictului îngheţat al Moldovei din zona transnistreană, a menţionat Stefan Arens, auditor senior.

Raportul EUBAM mai spune că regiunea Transnistreană este "raiul pentru contrabandă" , trafic de fiinţe umane şi evaziune fiscală în cazul afacerilor ilegale cu maşini, legume, fructe şi carne.

Amintim că UE a acordat fonduri de susţinere Moldovei în perioada Octombrie 2005 - Mai 2006 în valoare de cca 18 milioane euro.
0