668

Născu(tă)ţi în URSS

Am găsit azi pe net Blogul Antropologilor din Moldova, recent creat însă care mi-a atras atenţia prin mesajul ce m-a întîmpinat la deschiderea lui “o arheologie a vieţii cotidiene în Moldova Sovietică…”. Mi s-a părut interesantă ideea, cel puţin din perspectivă antropologică, reconstrucţia acelei epoci din amintiri, obiecte, vestigii care (din păcate) se mai păstrează şi astăzi. Poţi înţelege ceea ce vrei recunoscînd lacunele a ceea ce-a fost. Am senzaţia uneori că în pofida faptului că Moldova şi-a afirmat poziţia pro-democratică de cîţiva ani buni în urmă, totuşi societatea noastră continuă să mai penduleze între obţiuni, nu ştie exact ce este şi unde vrea să ajungă. Şi e regretabil. Trebuie să înţelegem ce-a însemnat această perioadă “de aur” pentru basarabeni, cum a acţionat ea la nivelul fiecărui din noi, cum ne-a modificat, schimonosit mentalitatea, cultura, limba, felul de a gîndi, acţiona, pentru a cunoaşte (şi învăţa) cum să nu repetăm greşelile.

Chiar dacă este o filă întoarsă (din fericire!) a istoriei pentru noi, încă mai sunt multe vestigii destul de vii şi relevante ce ne amintesc de acele timpuri. În fiecare casă poţi găsi rămăşiţe din perioada sovietică, indiferent că este vorba de un televizor defect fabricat în URSS, fotografii alb-negru, cărţi “de cetire” scrise în grafie chirilică, fragmente de cîntece, poezii cu elogii leniniste. Dar mă întreb, la nivel de conştinţă şi mentalitate, am evadat din acea epocă sau mai rămînem suspendaţi cu un picior acolo şi altul în pretinsă democraţie şi libertate?

Sunt şi eu un copil “made în URSS”, asta găsesc în primul meu act de identitate-certificatul de naştere, însă pot spune că am fost un copil norocos pentru că cînd începusem şi eu să învăţ a citi (mai cu seama să înţeleg ce citesc) în Moldova era de-acum alfabetul latin, românesc. Şi totuşi, asta nu înseamnă că n-am prins şi eu din versurile pionereşti,basme cu Ciapaiev, obiceiurile din colhozuri, rublele ce le mai păstrez şi astăzi într-o carte veche. Orice n-am spune, trebuie să recunosc că am luat (şi mai păstrez) şi ceva frumos din timpurile de atunci: kvasul, versurile lui Esenin şi Vîsoţchi, eroii mei preferaţi din desenele animate Ciburaska şi Crocodilul Ghena, Buratino, iepuraşul din Nu pogodi…atît…doar ATÎT !

P.S Recomand cu această ocazie cartea lui Vasile Ernu( pămîntean de-al meu, născut prin preajma Tighinei), apărută la editura Polirom, 2006, carte distinsă cu mai multe premii în România, cum ar fi premiul revistei România Literară, carte ce s-a bucurat de un adevărat succes, însă prea puţin cunoscută la noi în Moldova. Puteţi vizita aici( http://nascutinurss.ro/ ) site-ului scriitorului.
0