475

Ukraina ne salveaza de la ingheţ

Republica Moldova va primi gaze naturale din rezervele Ucrainei, până când va fi reluată livrarea de gaze naturale de către Federaţia Rusă. Informaţia este publicată pe site-ul oficial al preşedintelui ucrainean Victor Iuşcenko, unde se mai precizează că de gaze naturale din partea Ucrainei va beneficia şi Bulgaria. Preţul pentru gazul pe care îl vom primi de la ţara vecină încă nu este stabilit, acesta urmând să fie negociat după ce Rusia va relua livrarea de gaze către statele membre ale UE. Potrivit reprezentantului Naftogaz, Ucraina va livra zilnic circa 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale către Republica Moldova pe perioada crizei gazelor.

Potrivit site-ului oficial al preşedintelui ucrainean, Republica Moldova şi Bulgaria va beneficia de gaze din rezervele Ucrainei în volum de 2 mln. de metri cubi pe zi.

Victor Iuşcenko a informat despre această decizie preşedinţii Republicii Moldova şi a Bulgariei printr-o scrisoare oficială, luând în consideraţie „situaţia critică, creată în urma stopării livrării de gaze naturale din partea Federaţiei Ruse şi relaţiile de prietenie între popoarele noastre”.

Preţul pentru gazele pe care le vom primi de la ţara vecină încă nu este stabilit, acesta urmând să fie negociat după ce Rusia va relua livrarea de gaze către statele membre ale UE.

Potrivit Associated Press, citată de Info-Prim Neo, cu referinţă la Volodimir Trikolici, directorul adjunct al companiei ucrainene Naftogaz, Ucraina va livra zilnic circa 1,5 milioane de metri cubi către R. Moldova şi circa 2 milioane de metri cubi Bulgariei pe perioada crizei gazelor.

Solicitat de UNIMEDIA, Alexandru Baltag, magistru în relaţii internaţionale, a declarat că în acest caz preţul pentru aceste gaze, pe care le va primi Republica Moldova de la Ucraina vor fi, cel mai probabil, de minimum 280 de USD pentru mia de metri cubi (preţul pe care îl achită Moldova pentru gazele ruseşti).

„Preţul va putea fi negociat după ce şi Ucraina va cunoaşte la ce preţ va primi gaze de la Federaţia Rusă în 2009. Totuşi, în cazul în care acest preţ va fi mai mic de 280 USD pentru mia de metri cubi, ar putea exista şi situaţia ca şi preţul pentru Republica Moldova să fie mai mic decât preţul actual al gazelor pe care le primim din Rusia, deoarece Ucraina va fi interesată să demonstreze la nivel regional că înţelege situaţia complicată creată de Federaţia Rusă şi că este un partener de încredere”, a mai adăugat magistrul Alexandru Baltag.

Amintim că azi, 10 ianuarie 2009, gazele naturale din conductele Republicii Moldova urmau să se termine, iar ţara noastră să rămână în totalitate fără de gaze.
0