851

În loc să anuleze taxa pentru intrarea în Transnistria, de la 1 ianuarie aceasta a fost triplată

Regimul separatist de la Tiraspol a mai făcut o "surpriză" la început de an 2009. De la 1 ianuarie 2009, în loc să fie anulată aşa-numita "taxă migraţională" achitată de cetăţenii RM (şi ai altor state, care nu domiciliază în regiunea transnistreană) la intrarea pe teritoriul raioanelor din estul ţării noastre, aceasta a fost triplată! În loc de circa 8 lei, acum cei care intră pe teritoriul regiunii Transnsitrene achită 22,28 lei. În prima zi a acestui an am avut neplăcerea să atest cât de "serios" este regimul smirnovist şi, totodată, să achit, ilegal, această taxă majorată. Toţi cei care intrau pe teritoriul Transnsitriei erau şocaţi de "noutate", fiind convinşi că din 1 ianuarie 2009 nu se mai percepe taxa respectivă, iar realitatea este "bătătoare la buzunar". Aceasta în pofida "legii" aprobate de Sovietul Suprem de la Tiraspol în septembrie 2008, prin care se anulează "taxa migraţională", deoarece "prejudiciază imaginii rmn". Pe data de 23 decembrie 2008, în cadrul întrevederii de la Tiraspol între preşedintele RM Vladimir Voronin şi liderul administraţiei transnistrene, Igor Smirnov, ultimul a promis că va anula, din 1 ianuarie 2009, "taxa migraţională". Cum s-a ajuns în acest caz la triplarea "taxei" în locul anulării?
Angajaţii aşa-numitului serviciu migraţional al Transnistriei mi-au spus că "nimeni nu a anulat taxa", precizând că "preşedintele (Smirnov) nu a semnat promulgarea legii" (aşa cum a promis două săptămâni în urmă). Acest fapt mi-a fost confirmat de surse oficiale de la Chişinău, care, totodată, s-au arătat nemulţumite de comportamentul adminsitraţiei de la Tiraspol. De asemenea, cei care percep taxa respectivă au spus că au aflat despre majorarea acesteia pe 1 ianuarie, exact în ziua în care s-a majorat, în locul lichidării. Unul dintre aceştea, destul de agresiv, a aruncat o replică (bineînţeles în rusă): "pai, Moldova cum percepe taxa de la agenţii economici transnistreni?!".

Majorarea taxei, neanunţată din timp, a creat suficiente probleme. Am fost martor unui caz când o doamnă (cel mai probabil, venită de la muncă din Rusia), avea la ea doar 10 lei pentru achitarea "taxei" (amintesc că până pe 31 decembrie, 2008, costul acesteia era de aproape 8 lei) şi ruble în bancnote de 1000. Cei de la ghişeu au refuzat să ia 1000 de ruble motivând că "nu au rest" (deşi, cu siguranţă aveau), impunând-o pe doamna în cauză să apeleze la persoane necunoscute pentru a împrumuta încă 13 lei pentru a plăti "vama".

Lucru foarte straniu e că din 1 ianuarie 2009, cei care percep "taxa migraţională" nu dau niciun document (fie şi pseudo) care ar confirma faptul că ai achitat-o. După ce completezi o fişă după modelul "cartei migraţionale" ucrainene, se decupează jumătate din ea şi ţi se oferă, fără ştampilă sau alte informaţii notate pe ea.

Potrivit informaţiilor de care dispun, există un pretins document al administraţiei de la Tiraspol care, din 1 ianuarie 2009, s-a mărit perioada aflării pe teritoriul regiunii transnistrene fără achitarea "taxei migraţionale", de la 12 ore până la 62 de ore. Nici acest "document" nu se aplică deoarece acum plătesc această taxă umilitoare toţi, indiferent de perioada aflării în regiunea transnistreană.

De menţionat că în 2007 Parlamentul local de la Tiraspol a "anulat" taxa pentru intrarea pe teritoriul regiunii transnistrene, începând cu 1 ianuarie 2008. Însă, pe 1 ianuarie 2008, cei care au intrat pe teritoriul Transnistriei au "aflat" că s-a introdus o nouă taxă şi deja se plătea nu circa 6 lei, ci aproape 8 lei.

Apelez, şi pe această cale, la Ministerul Reintegrării RM, să ia toate măsurile de rigoare pentru a convinge partea transnistreană să-şi respecte propriile angajamente sau, cel puţin, să aducă la cunoştinţa opiniei publice faptul că din 1 ianuarie 2009, pentru a intra pe teritoriul regiunii transnistrene e nevoie de achitat 22,28 lei. Pentru a nu se repeta cazuri despre care am relatat (cu doamna ce avea doar 10 lei).
0