464

Un milionar basarabean la București

Originar din Republica Moldova, fondatorul Neogen avea 16 ani cand a intrat la Academia de Studii Economice din Bucuresti. La cei 34 de ani ai sai, Calin Fusu, fondatorul si actionarul principal al site-ului de internet Neogen, este unul dintre cei mai tineri oameni de afaceri de succes din Romania. Portalurile sale cu anunturi – locuri de munca, matrimoniale, vanzari etc. – sunt vizitate zilnic de milioane de oameni din Romania, Serbia, Bulgaria si Republica Moldova. Calin Fusu este un jucator care a pariat intotdeauna in mod inspirat. A venit in Romania in urma cu 18 ani din satul Parlita din Republica Moldova. In 2000 tanarul s-a hotarat sa intre in afaceri pe internet si a dat un anunt la mica publicitate pentru a cauta parteneri. I-a gasit pe cei mai potriviti si impreuna cu ei a ridicat un imperiu.

Telefonul suna. la celalalt capat al firului raspunde o voce molcoma. Intreb de Calin Fusu. Chiar el e la receptor. Vreau sa stam de vorba despre viata lui. si mai ales despre afacerea pe care o conduce. Accepta pe loc. “Eu sunt la birou toata ziua”, pasandu-mi decizia orei la care ne vom vedea. Mi-a dat si adresa la care sa ajung, undeva in centrul Bucurestiului, intr-un bloc. Un lift lugubru, mare, de marfa mai degraba, ne duce scartaind pana la etajul 7. Batem la usa pe care o cautam. Ne deschide o femeie, invitandu-ne intr-un apartament transformat in sediu de firma. Am numarat cel putin zece persoane care lucrau de zor. Camera principala e “imbracata” cu birouri si calculatoare. Aici e unul dintre “turnurile de control” ale celor mai mari “bulevarde” de Internet romanesti – Neogen – pe care circula milioane de oameni din Romania, Republica Moldova, Serbia si Bulgaria.

Atmosfera destinsa

Dintr-o alta incapere apare un barbat vesel, nu prea inalt, nici corpolent. Se prezinta scurt – Calin. Ne invita intr-un fel de birou de protocol, stramt, cu o masa ovala si niste scaune flancate de genti si componente electronice. Prima impresie, de cum ai intrat in acest spatiu, e legata de atmosfera destinsa, cu atat mai mult cu cat sunt numai tineri in jurul nostru. Patronul e imbracat in blugi si un pulover bleumarin, la baza gatului. Zice ca are 34 de ani, dar pare mai degraba un pustan. S-a asezat la un colt al mesei, putin incovoiat de spate, asteptand cuminte sa-l chestionam. La un moment dat, se ridica sa inchida usa. “Sa nu-i deranjam pe ceilalti”, ne explica. Intrebarile sunt mai lungi decat raspunsurile interlocutorului nostru. Calin vorbeste putin, la obiect, fara nici o urma de superioritate.

Roman de dincolo de Prut

Calin Fusu s-a nascut in satul Parlita, nu departe de orasul Balti, in Republica Moldova. Ne anunta din capul locului ca nu vrea sa vorbim de politica. Se stie vechea disputa legata de moldovenii care ar fi un popor separat fata de cel al romanilor, dupa istorie si limba pe care o vorbesc, asa cum sustin tezele politice de la Chisinau. “Sunt roman, normal”, ne lamureste repede Calin. Mai ales ca a venit in Romania inca din 1990. Chiar in acel an a devenit cel mai tanar student al Academiei de Studii Economice din Bucuresti. Avea numai 16 ani.

“Parintii m-au dat la scoala la sase ani. La noi, in Basarabia, pe atunci, invatamantul liceal se incheia in clasa a XI-a”, ne explica tanarul precocitatea studentiei sale. Plus ca a avut posibilitatea sa intre la scoala primara, cea din satul natal, direct in clasa a II-a, pentru ca stia deja sa scrie si sa citeasca. Il intreb ce s-ar fi intamplat cu el daca ar fi ramas in Republica Moldova. Zice ca si-ar fi facut cu siguranta o firma si acolo. Are in sange talentul de a conduce, e convins omul nostru.

Peste 3 milioane de utilizatori ai site-urilor lui Fusu

Sa unesti oamenii cu ajutorul Internetului. De ce sa te mai deplasezi pana in nu stiu ce loc, sa discuti cu prietenii, cand poti s-o faci in fata calculatorului? Cam asta e, pe scurt, ideea de la care au plecat cele doua site-uri cu anunturi care au “inundat”, in ultimii ani, lumea virtuala romaneasca. Cel putin 1,5 milioane de romani acceseaza, in medie, in fiecare luna, Neogenul, dupa ultimele statistici. Vorbim aici numai de utilizatorii fideli, fara sa-i mai punem la socoteala si pe “trecatori”. La care se adauga locurile de munca postate pe site-urile de angajari. E adevarat ca, la acest din urma capitol, treaba incepe sa scartaie. Pe la inceputul anului, se ajunsese si la 12.000 de slujbe intr-o luna, “tranzactionate” online, pe cand acum stacheta a scazut la 8.000 de posturi vacante.

“Incepe sa se simta criza economica”, zice Calin. Cu toate astea, el e convins ca viitorul apartine retelelor informatice, iar comunicarea intre oameni si distractia se vor muta, intr-un procent tot mai mare, pe Internet. Dovada ca lucrurile se misca in directia cea buna e ca firma romaneasca s-a extins in tarile din jur, de cativa ani incoace, deschizand filiale si evident, site-uri in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia, care inseamna alte 1,5 milioane de utilizatori pe luna.

Isi cauta nevasta pe Internet

Vreau sa stiu la cate nunti a fost invitat Calin pana acum. si asta pentru ca imi spusese ca prin intermediul Neogen s-au legat mii de casnicii. Ba chiar el, Calin, primeste semnale de la cei care si-au gasit un partener de viata pe “strada” Internetului. Ei bine, la nunti n-a fost invitat. Rade. Ar trebui sa aiba o agenda cu sute de pagini, daca ar trebui sa onoreze toate invitatiile. Culmea e ca si el isi cauta nevasta. Are propriul sau cont pe site-ul matrimonial pe care l-a creat. Nu face atata caz din treaba asta. si mai ales nu crede ca neaparat pe Internet isi va gasi iubirea vietii lui. Calin e convins ca nu e prea cunoscut. Daca intra in dialog pe net, nu inseamna ca posibilele sale interlocutoare stiu din capul locului cu cine au de-a face. “Lumea stie mai mult brandurile mele, decat sa ma cunoasca pe mine”, recunoaste gazda.

A facut totusi un pas important spre ideea de om de casa, dupa ce si-a cumparat un apartament la un bloc care e la vreo 30 de minute distanta de firma sa. “Parintii m-au batut la cap sa-mi cumpar o locuinta, acum ma intreaba cand ma insor”, iar la faza asta il vad pe tanarul din fata mea cum se fastaceste putin. Pana de curand a stat cu chirie, in acelasi loc pe care l-a avut de pe timpul studentiei.

Ce-i drept, sunt multe femei care ii dau tarcoale. Dar intrebarea e: “Cum ar trebui sa fie nevasta ideala pentru Calin Fusu?”. “Sa fie frumoasa si sa citeasca multe carti”, vine imediat raspunsul, semn ca barbatul nu se multumeste cu putin. Culmea e ca tocmai el, cel a carui viata e legata de Internet, obisnuieste sa citeasca, atunci cand e acasa, romanele clasicilor. Unul dintre primele lucruri pe care le-a facut, dupa ce a inceput sa castige bani, a fost sa-si aduca parintii din Moldova in Romania, sa fie aproape de fiul lor. Asa ca presiunea cu insuratoarea e cu atat mai mare…

Milionar in euro

Despre bani nu prea ai ce sa vorbesti cu patronul Neogen. Calin nu vrea sa intre in amanuntele sale financiare. A fost deja prezentat drept unul dintre milionarii in euro din Romania, mai ales dupa recenta tranzactie prin care o parte din actiunile Neogen au fost vandute unui fond de investitii american. Dar nici nu se gandeste sa renunte cu totul la brandurile sale, desi recunoaste ca a primit pana acum asemenea oferte. “S-a exagerat”, zice el, referindu-se la averea pe care unii si altii sustin ca ar avea-o Calin Fusu. Isi aminteste ca, atunci cand a pornit afacerea, alaturi de partenerii sai, nu banii au fost “motorul”, ci capitalul uman. “In primul rand, trebuie sa ai curaj sa faci ceva. Mai e nevoie si de pricepere.

Si atunci, succesul e garantat”, spune Fusu. Banii au venit pe parcurs, de la Neogen, din publicitate, si de la Bestjobs, din anunturile de locuri de munca vacante publicate contra cost de firme. La fel gandeste si azi, punand mai presus calitatile umane, daca e vorba de felul in care si-a recrutat angajatii. “Sa aiba initiativa si sa comunice”, sunt cele doua obiective puse in fata oamenilor sai, care, pe langa salariu, au si prime lunare, in functie de rezultatele muncii fiecaruia.

La o asemenea firma, sportul e aproape litera de lege. Angajatii au abonamente gratuite la salile de forta. “Dupa ce stai in fata calculatorului ore in sir, ai nevoie de miscare, ca sa-ti pastrezi vigoarea”, spune Calin. Patronul e cel mai bun exemplu – nu are burta mare, chiar daca e legat toata ziua de birou.

Parteneri de afaceri din Targu Mures

Calin s-a specializat la facultate in Relatii Internationale, dar diploma de licenta a fost in domeniul burselor de valori. De aici a plecat si prima lui slujba, dupa terminarea studiilor, pentru ca doi ani a lucrat ca broker la Bursa de Valori Bucuresti. Numai ca, la un moment dat, a vrut mai mult decat statutul de simplu angajat. si-a dat seama ca viitorul e legat de Internet. Vazuse ca in strainatate exista afaceri de succes in acest domeniu. Problema era ca nu prea stia el cu ce se “mananca” informatica. Dar n-a fost un obstacol de netrecut.

A dat anunt la ziar ca vrea sa gaseasca specialisti in calculatoare, sa faca o firma. Asta se intampla in anul 2000. N-a durat mult si trei baieti – Andras Nagy, Zoltan Bodo si Robert Laszlo – tocmai din Targu Mures, i-au raspuns.

Ei sunt si azi partenerii lui Calin in afacerea construita cu opt ani in urma. Asa se si explica faptul ca “grosul” firmei lor, in care lucreaza acum 120 de angajati, e in orasul din Transilvania.
0