467

O companie cehă va investi 600 mln. euro pentru construcţia unei centrale electrice la Ungheni

Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Companiei United Energy Moldova (membrul Grupului ceh „J&T Finance Group"), privind construcţia centralei electrice în raionul Ungheni, a fost semnat la 22 decembrie. Valoarea investiţiilor iniţiale a companiei „J&T Finance Group" în proiect este de cca. 600 mln. Euro. În urma realizării proiectului, Compania ceha, anual, va furniza garantat în sistemul energetic al Republicii Moldova minimum 735 mln. kWh de energia electrică, ce constituie circa 20% din consumul anual de energie electrica a Republicii Moldova.

Potrivit comunicatului de presă a Ministerului Economiei şi Comerţului a R. Moldovei, construcţia centralei electrice în raionul Ungheni este cel mai mare proiect investiţional în domeniul energetic realizat în Republica Moldova, din momentul declarării independenţii. Conform Acordului, Guvernul Republicii Moldova va acorda suportul necesar companiei cehe în realizare a proiectului privind finanţarea, construcţia şi operarea centralei electrice cu o capacitate de cel puţin 350 MW (prima unitate, cu posibilitatea de extindere cu încă 2 blocuri), care va consuma cărbune în calitate de combustibil. Daniel Kretínsky, directorul Companiei United Energy Moldova a menţionat că compania cehă are furnizori proprii de cărbune. În afară de aceasta, amplasarea reuşită a centralei va permite de a achiziţiona cărbune de la diferiţi furnizori, inclusiv din Rusia, Ucraina. Noua centrală va utiliza cele mai moderne tehnologii, care corespund celor mai stricte cerinţe ale Uniunii Europene: volumul noxelor degajate în atmosferă va fi de 5 ori mai mic decât nivelul actual din UE.

De menţionat că proiectul presupune şi construcţia liniei electrice de interconexiune de 400 kV Ungheni-Iaşi ce va dezvolta infrastructura energetică autohtonă. Construcţia în cauză este prevăzută şi în Protocolul şedinţei Comisiei mixte moldo-române.

În acest context, Daniel Kretínsky a reiterat că acordul oferă părţii moldoveneşti posibilitatea de a achiziţiona electricitate de la noua centrală electrică, dar nu o obligă la aceasta în cazul în care pentru Moldova va fi mai avantajos de a importa energie electrică. Totodată, directorul United Energy Moldova a presupus că costul energiei electrice ucrainene va creşte în urma majorării preţului la gaze. Compania preconizează să-şi recupereze investiţiile în centrală timp de 10-15 ani. În prezent Moldova produce doar 30% din volumul necesar de energie. Restul energiei este importat din Ucraina.

Informăm, „J&T Finance Group" este un important investitor din Europa Centrală orientat în proiecte investiţionale pe termen lung în sectorul energetic. Compania „J&T Finance Group" are o experienţă largă în construcţia şi operarea centralelor electrice, liniilor electrice, construcţia de maşini, precum şi în sectorul bancar etc. Filialele Companiei sunt situate in Slovacia, Elveţia, Rusia, Grecia etc. Companiile „J&T Finance Group" au in prezent circa 7300 persoane angajate iar cifra de afaceri atinge 1.2 mlrd. Euro, relatează Serviciul de presa al MEC.
0