480

Молдавские власти просят пока руцких нагнутся добровольно, как это делает РГКрот и Лорченков

R. Moldova cere retragerea trupelor ruse


R. Moldova cere din nou retragerea trupelor ruse de pe teritoriul sau si inlocuirea contingentelor militare din zona de conflict transnistreana prin misiune multinationala civila. Astfel de accente contine alocutiunea Viceprim-ministrului, Ministrului Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova, Andrei Stratan rostita la sesiunea de inchidere a reuniunii a XVI a Consiliului de Ministri al OSCE, care s-a desfasurat sa Helsinki, in perioada 4-5 decembrie.


Chisinau (IPN) R. Moldova cere din nou retragerea trupelor ruse de pe teritoriul sau si inlocuirea contingentelor militare din zona de conflict transnistreana prin misiune multinationala civila, noteaza Info-Prim Neo. Astfel de accente contine alocutiunea Viceprim-ministrului, Ministrului Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova, Andrei Stratan rostita la sesiunea de inchidere a reuniunii a XVI a Consiliului de Ministri al OSCE, care s-a desfasurat sa Helsinki, in perioada 4-5 decembrie.

„Reiteram apelul catre toti actorii implicati pentru participarea activa in discutiile privind substituirea contingentelor militare din Zona de Securitate cu o misiune multinationala civila cu mandat international. Reiteram pozitia noastra privind retragerea deplina, neintarziata si neconditionata a tuturor fortelor militare si munitiilor Federatiei Ruse de pe teritoriul R. Moldova, in conformitate cu angajamentele asumate in cadrul summit-urilor OSCE. Aceasta va crea baza necesara pentru ratificarea de catre Republica Moldova a Tratatului FACE Adaptat" - a declarat diplomatul-sef moldovean.

El a invitat toti actorii interesati sa ofere asistenta in democratizarea regiunii transnistrene a R. Moldova si a chemat si cu aceasta ocazie autoritatile transnistrene sa inlature toate obstacolele in calea liberei circulatii a persoanelor si bunurilor intre ambele maluri ale raului Nistru, precum si sa inceapa procesul de demilitarizare in contextul consolidarii masurilor de incredere si securitate.

Andrei Stratan s-a alaturat altor participanti la Summit care si-au exprimat regretul profund ca, in cadrul reuniunii sale anuale, Consiliul nu a reusit sa adopte Declaratia Ministeriala si nici Declaratia cu privire la Moldova. Potrivit lui, in pofida eforturilor depuse de majoritatea delegatiilor, „am esuat pentru al saselea an consecutiv sa ajungem la un consens asupra acestor documente importante".

„Suntem determinati sa gasim o reglementare politica exclusiv prin mijloace pasnice, in baza respectarii suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, in limitele frontierelor sale international recunoscute. Suntem gata sa reluam activitatea constructiva in formatul de negocieri 5+2 in vederea identificarii cat mai curand posibil a unei reglementari durabile, finale si cuprinzatoare, care va determina statutul juridic special al regiunii transnistrene in componenta Republicii Moldova" - a declarat Andrei Stratan.

El a apreciat rolul Uniunii Europene si al Statelor Unite ale Americii in asigurarea evolutiilor pozitive atat in solutionarea conflictului, cat si intr-un context regional mai larg. In particular, Andrei Stratan a salutat activitatea Misiunii UE de Asistenta la Frontiera in R. Moldova si Ucraina, si s-a pronuntat pentru prelungirea acesteia.


0