Activitatea Liceului „Alexandru cel Bun» din Tighina risca sa fie sistata
La 31 martie2010, centrul de igienă şiepidimiologie din or.Tighina din subordineaautorităţilorneconstituţionale de la Tiraspol au înaintat o prescripţieprin care auînştiinţat că activitatea liceului cu predare în grafialatină dinor.Bender, Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun», aflatsub jurisdicțiaautorităților constituționale ar putea fi sistatădupă data de 15aprilie 2010, sub pretextul unor presupuse încălcăriale normelorsanitare. Prescripţia a fost semnată demedicul şefD. G.Chirsta, care a amenințat administrația Liceului că vainterziceexploatarea sediului. Pe lângă normele sanitare, aşa numitaautoritatea invocat şi necorespunderea curriculei şcolare cu cea dinstângaNistrului.
Începîndcu data de 4 aprilie 2010, același centrulde igienă şi epidemiologiedin or.Bender, în comun cu serviciile degrăniceri din subordineaadministrației regionale au interzisfurnizarea produselor alimentarecătre Liceu, produse necesarealimentării zilnice și obligatoriia elevilor. Respectiv, în curând vorfi finalizate stocurile de alimente,iar situația din instituția deînvățământ poate fi critică,în special în preajma examenelor. Prinurmare, nu excludem faptulcă administrația regională ar putea escaladasituația, creând condițiiidentice celor din anul 2004, cândinstituțiile din regiunea transnistreanăaflate sub jurisdicțiaautorităților constituționale ale RepubliciiMoldova au fost evacuatesau activitatea lor a fost sistată ilegal.
Totodată trebuie să subliniem că această tensionare asituațieiintervine în perioada de înmatriculare a elevelor în claselea I-a.Considerăm că aceste acțiuni sunt intenționate și poartă caracter provocator, având drept scop principal — reducerea număruluide copii în aceste institutii de învățământ. Astfel aceste acțiuni,nupot fi calificate altfel decât acte de intimidare, represiune,discriminareprecum și continuarea încălcării grave a drepturilor șilibertățilorfundamentale celor puțin ale acestor categorii de persoane(pedagogi,părinți, elevi). Tocmai datorita hartuirii continue dinpartea administrațieiilegale din regiune, numai în aceasta instituție numărul elevilorîn clasele I s-a redus de la 250 de copii în anul1999 la 50 în anul2009.
Suntem îngrijorațide situația alarmantă creatăartificial în zonă și în acestcontext, solicitămComisieiUnificate de Control (unmecanism unic, deocamdată, ce poateși trebuie sa intervină în cazurilede încălcare a drepturilor omului).Cerem examinarea acestui subiectîn regim de urgenta, chiar în cadrulședinței de astăzi 15 aprilie2010 și să ceară administrațiilor dinTiraspol și Bender sa opreascăimediat și necondiționat persecutarea sihartuirea administrațieiLiceului, precum și discriminarealocuitorilor regiunii transnistreneprin eliminarea posibilităților deași alege liber instituția deînvățământ, limba și programul deeducație pentru copiii lor.Totodată solicităm implicarea activă acelorlalți actori interesațiîn soluționarea problemei transnistrene înstoparea escaladăriiconflictului în jurul instituțiilor cu predare îngrafia latinădin stânga Nistrului.
Asociația«Promo-LEX» amintește că la 9 iunie2009 au avut locaudieri publice la Curtea Europeană pentru DrepturileOmului împotrivaRepublicii Moldova și Federației Ruse ca urmare acererilor unor grupuride elevi, părinti și profesori din 3 licee dinregiunea transnistreanăcu predare în grafie latină (Liceul «Evrica»din Rîbniţa, Liceul«Ștefan cel Mare și Sfânt» din Grigoriopol cusediul în satulDoroţcaia, r-l Dubăsari şi Liceul «Alexandru cel Bun»din mun.Bender.Până la momentul de faţă CtEDO nu s-a expus pe margineaacesteicereri, iar problemele acestor instituții nu au fost rezolvatesi niciabordate serios de către Guvernele parate.
Astfel, LiceuluiEvrica nu i-a fost reintoarsă clădireaadministrativa a Liceului,iar elevii si profesorii Liceului „Ștefancel Mare si Sfânt» dinGrigoriopol continua sa se deplaseze zilnic inlocalitatea Dorotcaiadin r. Dubasari pentru a avea posibilitatea sastudieze în limba aleasasi conform programului dorit de părinti.Solicitam pe aceasta calereaducerea discuțiilor privind toate acestesubiecte pe ordinea dezi a Comisiei Unificate de Control si GuvernelorRepublicii Moldovași al Federației Ruse, ambele responsabile pentrusituația drepturiloromului în regiunea transnistreana a RM.