2052

Lazar: daca nu UE atunci CSI

Moldova va fi pusa, in doi-trei ani, in fata unei optiuni, daca Uniunea Europeana nu va accepta o agenda de integrare ambitioasa pentru Moldova. Alternativa ar fi integrarea intr-o organizatie regionala pe baza CSI, al carei motor sa fie Rusia. Pentru mine e mult mai aproape perspectiva integrarii europene, dar nu putem sta prea mult in antecamera UE, intr-o zona de asteptare precum Parteneriatul Estic. Noi negociem acum si Acordul de Asociere, dar sa stiti ca nu e acordul pe care l-a avut Romania sau tarile care au aderat. Le spuneam cetatenilor ca vor avea regimul de vize pe care l-au avut si romanii, insa acum le spunem ca vom avea un regim simplificat de vize, a declarat, pentru hotnews.ro, ministrul Economiei, Valeriu Lazar.Potrivit lui Lazar, oferta Federatiei Ruse e una clara: ea consta in faptul ca Rusia vede CSI ca o organizatie regionala, bazata pe interesele economice comune, iar Moldova, mai devreme sau mai tarziu, trebuie sa ia o decizie incotro merge.„Noi avem toata vointa politica de integrare europeana, dar, pana la urma, nu suntem nici noi naivi, intelegem foarte bine procesele din UE si nu cred ca putem vorbi acum despre aderarea la UE. Aderarea in sensul politico-administrativ. Mie acest lucru imi este foarte clar. Momentan nu cred ca este obiectivul nostru aderarea politico-administrativa la UE, nu este gata nici UE, nici R. Moldova, cel putin mesajele care vin din partea Bruxelles-ului asta inseamna. Noi trebuie sa ne ambitionam sa facem pe intern reformele necesare, sa preluam standardele europene si vom continua cu aceeasi ardoare si aceeasi viteza”, este de parere ministrul.Oficialul crede ca Parteneriatul Estic functioneaza doar la nivel de discutii. „La nivel practic - din discutiile pe care le port cu unii cunoscuti la Bruxelles - nici ei nu stiu ce mancare de peste este acest Parteneriat Estic. Daca in Parteneriatul Estic ramane doar Moldova - si atunci vom insista la Bruxelles sa avem si noi o agenda de integrare europeana mai ambitioasa. Daca asta nu se va intampla, noul proces va fi catalizat de noua pozitie a Rusiei”, a spus Lazar.Secretarul general al PD nu vede un conflict deschis intre aceste doua procese. „Cred ca R. Moldova poate sa fie o zona in care interesele estului si vestului se intersecteaza, dar nu sunt conflictuale. Capitalul rusesc poate fi folosit in Moldova pentru a produce marfuri care sa fie exportate in UE si vice-versa. Sunt procese care depind de noi si altele care nu depind de noi. Este pozitia partidului nostru, dar ea este impartasita si de colegii nostri de coalitie. Mesajul este consolidat. Noi suntem pentru un proces de integrare europeana mai consistent, mai rapid, dar agenda pe care UE este dispusa sa o accepte e mai putin ambitioasa”, a conchis Valeriu Lazar.http://www.jurnal.md/ro/news/lazar-avem-si-o-alta-optiune-nu-putem-sta-prea-mult-in-anticamera-ue-183326/
0