540

Ghimpu: „Am fost lasat de unul singur pentru a depasi criza”

„Am convenit impreuna cu liderii Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) sa formam Comisia pentru reforma constitutionala, dar, in cele din urma, am fost lasat de unul singur pentru a depasi criza”, a declarat, ieri, presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, in cadrul emisiunii „Cabinetul din umbra”, la Jurnal TV.„Liderii AIE ar trebui sa ma ajute, sa ma sustina, dar se intampla altceva. Mi se reproseaza ca nu exista un concept si alte motive de acest gen. Pur si simplu, fiecare vede in felul sau prevederile din proiectul noii Constitutii. Depinde ce fel de republica o sa avem. Unii vor sistem semiprezidential, altii prezidential. Aici este problema, pentru ca unora nu le place ca atributiile sefului statului vor fi diminuate”, a spus Ghimpu.Chiar si in aceste conditii, Mihai Ghimpu a mentionat ca este nevoie ca AIE sa-si continuie activitatea. „Nu stiu daca vom mai avea posibilitate sa formam o astfel de Alianta. Eu cedez uneori doar ca sa fie pastrata AIE. Pana pe 16 iunie trebuie sa adoptam noua Constitutie si sa fie organizat un referendum. Accept si varianta ca pe viitor seful sa fie ales de popor. Sunt gata sa-mi asum raspunderea pentru a realiza modificarile respective, pentru ca ulterior sa nu-mi reproseze lumea ca nu s-a facut nimic”, a spus presedintele interimar.Oficialul a mai men?ionat ca proiectul noii Constitutii va fi remis spre examinare Comisiei de la Venetia. „Comisia de la Venetia nu a interzis adoptarea unei noi Constitutii. O sa trimitem proiectul spre avizare, iar ulterior vom lua o decizie. Eu o sa plec la Bruxelles si voi avea consultari cu inalti oficiali europeni. Saptamana viitoare vom lua o decizie definitiva. Daca vor fi semnale ca putem modifica Constitutia, atunci comunistii nu vor avea ce face si vor trebui sa participe la referendum. Trebuie sa gasim intelegere la Comisia de la Venetia. Decizia pe care o s-o luam nu va fi una juridica, ci politica”, a conchis liderul Partidului Liberal.In context, expertul in drept constitutional, Victor Popa, a declarat ca actualul Parlament trebuie sa-si exercite mandatul pana in 2013. „Nu e treaba Comisiei de la Venetia sa se expuna pe marginea deciziilor politice. Juridic noi nu incalcam nimic, mai ales ca poporul va decide ce vrea la referendum”, crede expertul.http://www.jurnal.md/ro/news/ghimpu-am-fost-lasat-de-unul-singur-pentru-a-depasi-criza-183243/
0