Ghimpu condamna decizia de transmitere a SA “Moldova gaz“ in proprietatea Gazrpomului
Presedintele interimar al tarii, presedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, condamna decizia actualului Premier, Vladimir Filat, datorita semnaturii caruia SA “Moldova gaz“ a fost transmisa Rusiei in anul 1998.Ghimpu a accentuat ca in anul 1998, “cand in contul datoriilor s-a transmis in proprietatea Gazpromului actiunile (Moldova gaz – n.r.) pentru achitarea datoriilor“, era deputat in Parlament si reitereaza pozitia sa de atunci ca aceasta decizia “a fost o greseala“. “Pachetul trebuia sa ramana Republicii Moldova. Acum nu e atat de simplu. E usor sa dai, e greu sa iei“, a accentuat Mihai Ghimpu.Prim-ministrul Moldovei, Vladimir Filat, a declarat, joi, intr-un interviu pentru publicatia rusa “Tribuna“ ca anume el este functionarul in rezultatul semnaturii caruia SA “Moldova gaz“ a fost transmisa Rusiei in anul 1998. “Repet ceea ce i-am spus lui Putin si lui Suvalov. Eu sunt acea persoana care a semnat Acordul juridic de creare a intreprinderii “Moldova gaz“ in anul 1998 si am facut atunci constient acest lucru“, a declarat Filat, vorbind despre perspectiva cooperarii moldo-ruse in sfera energetica.SA "Moldova Gaz" a fost constituita in anul 1998 dupa reorganizarea concernului de stat “Moldova gaz“. Potrivit hotararii semnate de Filat si aprobate atunci de Parlament, concernul a intrat in intreprinderea moldo-rusa “Aprogaztranzit“, iar in rezultatul acestei reorganizari a aparut SA “Moldova gaz“. Societatea pe actiuni creata avea un capital statutar de 290,6 mln USD, dintre care 78,1 mln USD constituiau bunurile care se aflau pe teritoriul regiunii transnistrene. In rezultatul acestei decizii, 50% plus o actiune sunt proprietate ale concernului rus “Gazprom“, 35,53% din actiuni apartin Moldovei, 13,44% - administratiei de la Tiraspol si 1,23 la suta din actiuni sunt proprietate a persoanelor fizice.Potrivit informatiilor oficiale, in anii 1998-1999 Filat ocupa functia de director al Departamentului privatizarii si gestionare a proprietatii de stat.