Franta: o romanca a refuzat sa fie calau la un reality show
Franta: o romanca a refuzat sa fie calau la un reality showUn documentar difuzat de France 2 arata cum oameni plini de bune intentii pot fi transformati, prin manipulare, in calai. O femeie din Romania care a participat la experiment este printre putinii care au refuzat sa se transforme in tortionariDa-i o palma omului aceluia de langa tine! Nu ti-a facut nimic, dar, hai, trage-i una, va spune cineva aflat intr-o pozitie de autoritate. Ati face-o? Probabil ca da, arata un documentar, "Jocul cu moartea", difuzat miercuri seara de postul francez de televiziune France 2.80% dintre concurenti au devenit tortionari Realizatorii au vrut sa demonstreze ca oricine se poate transforma in tortionar si le-au spus celor 80 de concurenti, care credeau ca participa la o emisiune pilot si care erau dusi unul cate unul intr-un platou asemanator celor pentru emisiunile de divertisment, sa aplice socuri electrice unui barbat. Concurentii stiau ca barbatul este tot un concurent, care a raspuns gresit la o intrebare si care era pedepsit, astfel, pentru eroare.La indemnul prezentatorului emisiunii, in amenintarile cu "pedeapsa" venite din partea publicului prezent in studio si in sunetul muzicii care creeaza suspans, 80% dintre participanti au respectat ordinele, continuand sa aplice socuri electrice, in pofida tipetelor de agonie ale barbatului si ale rugamintilor lui de a se opri. N-aveau de unde sa stie ca barbatul legat de scaun era un actor, iar socurile electrice nu erau reale. Doar 16 dintre cei 80 de participanti s-au oprit inainte de ultimul soc, potential letal.Documentarul transpune in domeniul televiziunii celebrul experiment facut in anii '60 de Stanley Milgram, la Universitatea Yale. Scopul experimentului de la vremea aceea era sa explice de ce populatia germana a fost atat de supusa in fata doctrinei naziste.Romanca Maria: "Daca sunt seful jocului, inseamna ca pot sa-l opresc""Este un experiment social clasic, iar rezultatele lui vor fi aceleasi, indiferent de cate ori este facut. Asta se intampla cu oamenii, atunci cand sadismul lor este cautionat de o autoritate. Dau frau liber sadismului, fara nici un fel de retinere, atunci cand judecata lor morala este suspendata. Asa se explica cum brutarul, vatmanul si frizerul, inrolati in SS, gazau evrei fara sa aiba nici un fel de insomnii, atata vreme cat autoritatea, pe care o considerau ca atare, le spunea sa faca asta", spune psihologul Alfred Dumitrescu.Stie din ce aluat sunt cei care refuza sa devina tortionari: "Sunt oameni care au o mai mare dificultate in a accepta autoritatea, o mai mare capacitate de asumare a propriei individualitati sau responsabilitati, indiferent care ar fi sarcina pe care liderul o traseaza". Maria, o bibliotecara de origine romana, in varsta de 36 de ani, a luat parte la "Jocul cu moartea", dar a refuzat sa se transforme in calau. A trait pe vremea lui Ceausescu si a invatat ceva din acea perioada. "Mi-am facut griji pentru candidat. Cand a inceput sa tipe, m-am pus in locul lui (...) In acelasi timp, ma temeam sa nu stric filmarea (...). La inceput, am acceptat pentru ca mi s-a spus ca socurile vor avea intensitate redusa, mi-am spus: chiar daca ar creste tensiunea, impulsurile vor fi suportabile. Vin dintr-o tara fost comunista: Romania. Faptul de a accepta autoritatea si de a te supune a tinut de ideologia tarii mele. De ce am suportat asta? Pentru ca a durat 50 de ani. Din fericire, Tania (prezentatoarea-n.r.) ne-a spus la inceput: «Voi sunteti sefii jocului». Atunci mi-am spus: «Este o chestiune de umanitate». Si, daca tot sunt seful jocului inseamna ca pot sa-l si opresc. Aceasta fraza mi-a tot umblat prin cap. Asta mi-a dat forta", a spus Maria in testimonialul de pe site-ul televiziunii France 2. INFO: Joc al mortii in prime-timeChristophe Nick, producatorul emisiunii, spune ca e nevoie de foarte putin pentru a avea un joc al mortii in prime-time. "De 10 ani, numeroase canale de televiziune produc programe din ce in ce mai violente. Se aduce in fata cruzimea, umilirea, eliminarea omului de catre om. In Marea Britanie s-a ajuns la disectia unor cadavre in direct. Una din temele favorite ale science fictionului devine actuala - pe cand un joc al mortii in prime-time? Aceasta problema nu trebuie lasata deoparte. De ce are nevoie o astfel de ipoteza pentru a deveni realitate? De candidati, de public, de un canal tv care sa accepte sa il difuzeze, de telespectatori care sa-si doreasca sa vada asta". http://www.gandul.info/magazin/franta-o-romanca-a-refuzat-sa-fie-calau-la-un-reality-show-5757370