632

Vladimir Filat: Eu am dat Rusiei intreprinderea “Moldova gaz“

Prim-ministrul Moldovei, Vladimir Filat, a declarat intr-un interviu pentru publicatia rusa “Tribuna“ ca anume el este functionarul in rezultatul semnaturii caruia SA “Moldova gaz“ a fost transmisa Rusiei in anul 1998.“Repet ceea ce i-am spus lui Putin si lui Suvalov. Eu sunt acea persoana care a semnat Acordul juridic de creare a intreprinderii “Moldova gaz“ in anul 1998 si am facut atunci constient acest lucru“, a declarat Filat, vorbind despre perspectiva cooperarii moldo-ruse in sfera energetica.Vorbind despre mai multe declaratii politice facute la Chisinau cu privire la necesitatea nationalizarii SA “Moldova gaz“, Filat a mentionat ca astfel de declaratii nu pot speria potentiali investitori din Rusia. “Referitor la aceste declaratii pot spune doar ca idei si propuneri sunt diferite in Moldova, ca si in alte tari. Iar ideologi sunt si mai multi“, a spus in context Vladimir Filat.Declaratiile cu privire la nationalizarea SA “Moldova gaz“ au fost facute anterior de Dorin Chirtoaca, care este vicepresedintele Partidului Liberal si nepotul Presedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu. Chirtoaca a spus in luna noiembrie a anului trecut ca intreprinderea “Moldova Gaz“ “trebuie sa revina in patrimoniul Republicii Moldova“. “In mod normal, o intreprindere strategica cum este “Moldova gaz“ ar trebui sa apartina Republicii Moldova. Cum si a apartinut de fapt. La fel cum “Gazprom“ apartine Guvernului Federatiei Ruse, la fel si “Moldova gaz“ ar trebui sa apartina Republicii Moldova“, a declarat Dorin Chirtoaca pentru agentia OMEGA la 17 noiembrie.Potrivit vicepresedintelui PL, “in functie de posibilitatile pe care le va avea, sa incerce sa procure inapoi “Moldova gaz“ pentru ca “Moldova gaz“ sa fie intreprinderea Republicii Moldova“.SA "Moldova Gaz" a fost constituita in anul 1998 dupa reorganizarea concernului de stat “Moldova gaz“. Potrivit hotararii semnate de Filat si aprobate atunci de Parlament, concernul a intrat in intreprinderea moldo-rusa “Aprogaztranzit“, iar in rezultatul acestei reorganizari a aparut SA “Moldova gaz“. Societatea pe actiuni creata avea un capital statutar de 290,6 mln USD, dintre care 78,1 mln USD constituiau bunurile care se aflau pe teritoriul regiunii transnistrene. In rezultatul acestei decizii, 50% plus o actiune sunt proprietate ale concernului rus “Gazprom“, 35,53% din actiuni apartin Moldovei, 13,44% - administratiei de la Tiraspol si 1,23 la suta din actiuni sunt proprietate a persoanelor fizice.Potrivit informatiilor oficiale, in anii 1998-1999 Filat ocupa functia de director al Departamentului privatizarii si gestionare a proprietatii de stat.
0