598

Declaratia acad. Gheorghe Duca contra regimului Smirnov

DECLARATIE privind actiunile abuzive ale regimului anticonstitutional de la TiraspolSubsemnatul, cetatean al Republicii Moldova, semnalez opiniei publice nationale si internationale un nou abuz comis de regimul anticonstitutional de la Tiraspol, care, in 1992, ne-a ocupat prin forta armelor o parte a teritoriului national, ne-a luat ostatici peste o jumatate de milion de concetateni si care, afisandu-si armele din dotare pe la pretinsele puncte de trecere de pe Nistru, are obraznicia sa ne injoseasca si sa ne impuna interdictii in propria tara. In dimineata zilei de 27 februarie 2010, in timp ce ma deplasam cu propriul automobil intr-o vizita privata in Ucraina, mi-a fost interzis accesul in partea stanga a Nistrului. La asa-numitul post de graniceri de la Dubasari, instituit ilegal de fortele paramilitare transnistrene, dupa prezentarea pasaportului, am fost intrebat ce functie am si mi s-a spus sa astept. Peste vreo jumatate de ora, „granicerul” mi-a declarat ca „avem indicatie sa nu permitem presedintelui ASM sa intre in rmn” si ca trebuie sa ma intorc „v svoiu Moldovu”. La intrebarea mea care este motivul interdictiei, nu mi s-a dat nicio explicatie. Situatia este cu atat mai alarmanta cu cat, in 22 februarie 2010, din dorinta de a contribui la sporirea masurilor de incredere intre cele doua maluri ale Nistrului, Consiliul ministrilor de externe al UE, la demersul Chisinaului, a decis suspendarea interdictiei de circulatie in spatiul comunitar pentru liderii separatisti de la Tiraspol, trei dintre acestia fiind scosi anterior din respectiva lista a Bruxelles-ului. Observ, cu regret, ca gestul de bunavointa din partea Chisinaului n-a fost inteles si apreciat, iar separatistii continua sa se intareasca si sa intocmeasca “liste negre” contra cetatenilor Republicii Moldova, urmarindu-se in acest mod compromiterea eforturilor nationale si internationale de reintegrare a populatiei de pe cele doua maluri ale Nistrului. In calitatea mea de membru al Guvernului Republicii Moldova, am adus acest revoltator incident la cunostinta prim-ministrului Vladimir Filat, a viceprim-minsitrului responsabil de reintegrarea tarii, Victor Osipov, rezervandu-mi dreptul de a informa despre aceasta mass-media si diplomatii straini. Este greu sa treci peste o asemenea umilinta, la care am fost supus in propria tara…In calitatea mea de cetatean liber al acestui stat cu vocatie europeana, situat in centrul Europei, condamn cu vehementa actiunile ilegale ale regimului anticonstitutional de la Tiraspol, prin care se incalca flagrant drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor Republicii Moldova.Solicit membrilor formatului de negocieri 5+2 sa ia atitudine si masuri hotarate ce se impun. acad.Gheorghe DUCApresedinte al Academiei de Stiinte a Moldovei (2004),membru al Societatii Chimistilor din SUA (1997), membru de onoare al Academiei Romane (2007), membru al Academiei Central-Europene de Stiinte si Arte (2008), membru de onoare al Academiei Nationale de Stiinte a Ucrainei (2009)
0