Aproape totul despre Nicolae Costin - interviu cu sotia Iuliana
De Tamara GorincioiCei nascuti in zodia sufletului - interviu cu Iuliana Gore-Costin. Acum, cand lucrurile revin la normalitate, s-ar putea elucida a adevarata cauza a mortii lui Nicolae Costin si nu numai...Stimata Iuliana Gorea Costin, cum v-ati cunoscut cu distinsul om politic Nicolae Costin?- Era prin anii 1989/1990. Colectivul scolii nr. 1 (Liceul “Gh. Asachi”), unde aveam ore de romana (pe atunci suplineam si functia de inspector scolar la directia Centru de invatamant, apoi la Ministerul Invatamantului) a inaintat candidatura mea pentru alegerile in Primul Parlament. In primul tur am ramas eu si “vestitul” Iacovlev… Dupa o dezbatere televizata, m-a sunat Nicolae Costin ( nu comunicasem niciodata anterior cu el) si m-a felicitat pentru prestatie. Candidam in zona Centrala a Chisinaului unde locuia preponderant un electorat alolingv.Am pierdut cu o diferenta de circa 200 voturi. Fiind deja primar, m-a invitat la primarie, propunandu-mi sa candidez ca vice-primar.De asta data, insa, nu mi-au ajuns cateva voturi… Desi, unii consilieri municipali insistau sa revin intr-o alta sedinta, am refuzat. Mai tarziu, m-a contactat din nou, spunandu-mi ca are o alta propunere pentru mine... Mi-a propus maina si inima.- Pe atunci era apogeul Miscarii de Eliberare Nationala. A fost idealul care v-a apropiat?- Ne-au unit aceleasi idealuri, aceleasi principii si valori. Aveam senzatia reflectiei unuia in celalalt, avem aceleasi carti si poezii preferate, inganam aceleasi cantece, aveam aceleasi convingeri… Nicolae Costin, desi venea de la catedra de comunism stiintific, era un anticomunist convins, pentru ca el nu doar ii citise, ci si ii intelesese pe Marx si Engels.- Se spune ca in spatele unui barbat puternic sta o femeie. Va cerea opinia, fiind deputat, primar, sot, iubit?- Discutam despre toate. Nu-mi spunea despre amenintarile la care era supus. Ne proteja pe noi, pe cei din jur… Nicolae Costin impartasea convingerea ca frica odata infiltrata in oameni e foarte greu de scos.- In ultimii ani va marturisea ca are dusmani, probleme?- Comenta doar ceea ce aparea in presa, zvonurile, calomniile, care se raspandeau la adresa noastra (primeam diverse scrisori prin care se incerca dezbinarea noastra…). Intotdeauna insa, sublinia: sunt slabi si lasi, de aceea actioneaza din umbra.- Prin culise se vorbea ca omul politic N.Costin a fost inlaturat de kgb. Probabil cunoasteti mai multe. In acei ani a fost declansata o ancheta, doar erau ai nostri la putere?- Nicolae Costin era constient ca boala i-a fost indusa. Medicii germani, unde am mers pentru consultatii, se intrebau: cum a putut fi fost contaminat? In acelasi timp Nicolae ne asigura: „Daca exista un caz, un om, dintr-o mie care poate invinge aceasta maladie, acela voi fi eu”.Dar...au urmat alte atacuri: demiterea lui Costin din functia de primar, prin decretul presedintelui Snegur. Amintesc ca, urmare a acestui decret si primarul general si Consiliul Muniipal, ales in mod democratic, si-a incetat activitatea.Actele de demitere ale lui Nicolae Costin din functia de primar si presedinte al Consiliului Municipal,hotarirea Parlamentului nr.102-XII din 13 mai 1994, Propunerea de demiterea a guvernului, decretul presedintelui, au fost contestate in toate rapoartele de monitorizare ale Consiliului Europei, Congresului Puterilor Locale si Regionale ale Consiliului Europei, drept acte ilegale,care incalcarau Constitutia si democratia publica locala.In timp ce Nicolae se lupta cu boala, iar in fostul lui birou, de la primarie se facea reparatie capitala, Procuratura ne tara prin toate instantele de judecata…. Apartamentul in care locuiam, era la etajul 5 (bul. Stefan cel Mare si Sfant, nr.132), fara ascensor. Bolnav, nu putea urca scara si…mergea deseori la fiul sau sora sa, ce locuiau in cladiri cu ascensor. Astfel ca nici ultimul Craciun si Revilion nu le-am putut intalni acasa… Cedasem apartamentul nostru lui V.Dombrov, directorul Liceului “V.Alexandri”, care era la rand dupa mine, in schimbul unui apartament ( cu patru m2 mai mare doar), dar situat la etajul 2. Ei bine, la insistenta Procuraturii am trecut prin toate instantele judecatoresti, ajungand pana la sedinta prezidiului Judecatoriei supreme. Nu cred ca in istoria Procuraturii sau Justitiei mai sunt cazuri similare…Hartuiala la care eram supusi i-a agravat si mai mult boala si i-a apropiat sfarsitul. S-a stins in dureri cumplite si chinuri sufletesti nebanuite. …Puterea insa a incercat sa-si impuna scenariul si la inmormantare (Apartamentul fiului, Casa Armatei, Cimitirul Central)…M-au ajutat colegii mei de la Liceul “M.Eliade” si prietenii lui Nicolae Costin, carora le multumesc mult, sa-i indeplinim testamentul, marturisit si regretatului parinte Vasile Petrache, de la biserica Sf.Nicolae. Carul mortuar a fost oprit fortat in fata Bis.Sfantul Nicolae, sicriul dus in biserica, unde i s-a facut prohodul. Imi pare rau, cer iertare si multumesc oamenilor de buna credinta, care din lipsa de informatii, desi impanzise strazile Chisinaului in acea zi cu ploaie, n-au putut sa-si ia ramas bun crestineste de la el. Nici un canal de radio sau tv n-au transmis nimic despre inmormantarea lui Costin!In 1995, cand am participat cu liceenii si profesorii de la “M.Eliade” la greva intru apararea istoriei si limbii romane (valori pentru care N. Costin si-a jertfit viata), cineva din umbra imi trimitea scrisori si telefoane de amenintare, iar peretii liceului erau zugraviti cu inscriptii injurioase la adresa mea. Mi se fabricau dosare pentru a fi inlaturata din serviciu in timpul cind eram director la liceul „Mircea Eliade”, dar si pe cand eram ambasador la Strasbourg, mi se insinua ca as fi luat mita pentru deschiderea vizelor, Curtea de Conturi , ”din greseala” imi atribuia incalcari financiare.La contestarea mea Hotaririle publicate , erau inlocuite fariseic cu formula:a se exlude alin. X din hotarirea Y… Cine cauta sa vada despre care alineat era vorba? Oamenilor le raminea in minte numele meu alaturi de o frauda) si, in final, cind s-a instaurat guvernarea lui Voronin am devenit somer official in R.Moldova.Judecatori, cu ochii plecati, intreprindeau ceea ce le dicta puterea. Unicul care a dat dovada de curaj si onestitate a fost judecatorul Nicolae Timofti.M-ati intrebat de ce “ai nostri la putere” nu au cerut elucidarea cauzei mortii lui Nicolae Costin? Cred ca abia acum, cand lucrurile in R.Moldova revin la normalitate, s-ar putea elucida adevarata cauza a mortii, invaluita in mister, a lui N.Costin, Gh.Ghimpu, Ion si Doina Aldea Teodorovici, I.Vatamanu, L.Istrati, M.Alexeiciuc, N.Bucataru....Pentru a multiplica ochii, care vad Lumina, aceste investigatii sunt necesare!-Ce proiecte nerealizate mai avea pana la dramatica disparitie?- Cred ca cel mai important proiect pe care l-a realizat a fost punerea inceputului unei noi mentalitati libere de prejudecati, restabilirea demnitatii nationale, desiberizarea Chisinaului.Urma sa desiberizeze intrega Republica Moldova....Nicolae Costin a cautat sa le redea oamenilor de cultura drepturile binemeritate. Printre aceste actiuni se inscrie si conferirea titlului de cetatean de onoare al Chisinaului ilustrului lingvist european, pamanteanului nostru Eugen Coseriu.Putini stiu ca la 28 iunie 1991, ora 00.01, chiar daca era amenintat cu o “baie de sange”, a inceput stramutarea statuii lui Lenin din Piata Marii Adunari Nationale.Cu 2 luni inainte de puciul de la Moscova!Avea inca multe proiecte si idei pe care dorea sa le realizeze, regreata ca bugetul lasat la dispozitia primariei de catre Guvern nu ajungea pentru intretinerea elimentara a necesitatilor urbei.Trecerea la economia de piata abia incepea...Apara valorile nationale, dar nu era un nationalist. Se pronunta impotriva sistemului si principiilor dictatoriale gresite, nu impotriva oamenilor.Unul din proiectele sale se referea la lansarea unei Alei a Clasicilor Literaturii Universale, perpendiculara cu Aleea Clasicilor, bustul lui Mihai Eminescu fiind la intersectia lor.-Inainte de stingere a lasat un mesaj?Nu credea ca va muri.Totdeauna insa m-a rugat sa am grija de mine, de Cornel, de Victor...- Cine pana la urma i-au fost prietenii adevarati si cine i-au intors spatele?- Prietenii lui erau A.Mosanu, I.Hadarca, V.Nedelciuc, I.Ungureanu, N.Dabija, V. Bucataru, M.Ghimpu, V.Matei, regretatii Gh.Ghimpu, I. Cosanu , M.Alexeiciuc... Din pacate, numarul celor care l-au lovit si nedreptatit e mult mai mare, toti o faceau insa, din umbra…- S-a incercat sa se arunce umbre chiar si asupra dragostei dintre Dvs. Orice nu s-ar fi spus a-ti fost un cuplu de invidiat. Mai pastrati scrisorile, cadourile….- Unii, daca nu au reusit in timpul vietii sa ne desparta, incearca si dupa moartea lui. Imi amintesc de Marea Adunare Nationala, de Declaratia de Independenta, pozitia exprimata de N. Costin impotriva intrarii R.Moldova in CSI, discursurile sale in fata combatantilor. etc.Cat despre scrisori, cadouri… Nu ne-am despartit niciodata atat de mult, incat sa ne scriem scrisori. Cel mai de pret cadou insa ramane Lumina sufletului sau.-Intentionati sa scrieti memorii?- Da. Dupa ce termin albumul “Ne vom intoarce intr-o zi””, In memoriam Nicolae Costin. Cred ca sunt necesare pentru a pune in lumina mai multe lucruri cunoscute si necunoscute din spirala tacerii.- Povestiti-ne despre copii si preocuparile dvs dilplomatice si publice?Cu Victor si Cornel, fiul lui Nicolae Costin, suntem din 2003 mai mult la Bucuresti, decat la Chisinau. Victor a absolvit Academia Diplomatica “Nicolae Titulescu “. Ambii sunt casatoriti. In familia lui Cornel si Iulia Costin s-au nascut si cresc doi copii minunati: Ana si Nicolae.Am o relatie speciala de pretuire cu ambii, mi-au fost alaturi mereu.In acesti ani, am participat la mai multe dezbateri, inclusiv televizate si radiofonice, de la Bucuresti, la care prezentam si atrageam atentia asupra situatiei din perioada guvernarii comuniste… Mi s-a transmis ca angajatii Ambasadei R.Moldova la Bucuresti erau obligati sa-mi monitorizeze fiecare pas si sa raporteze imediat, direct lui Voronin. In cadrul manifestarilor consacrate sarbatorii Limba Noastra cea Romana, din 31 august 2008, am fost preintampinata sa vin mai rar la Chisinau, pentru ca sunt pe lista celor peste o suta, „ce vor muri in accidente…”. A urmat moartea lui Vieru.- Care ar fi mesajul pe care i l-ati expedia in ceruri?- Cred ca sufletele lui N.Costin, Gh.Ghimpu, Doinei si I. Aldea Teodorovici, I. Vatamanu, Gr.Vieru …. sunt intr-o permanenta comunicare cu noi. Cred ca Crucea purtata de ei “ara-n ceruri adevarul”.Cred ca “ cei nascuti in zodia Sufletului, cu cat mai greu ii apasa soarta, cu atat mai sus li se inalta Duhul”.