600

“Exista cercuri retrograde la Moscova care sprijina bufoni imperiali precum Smirnov”

Ieri am stat de vorba cu Viorel Patrichi unul dintre cei mai bine pregatiti jurnalisti din Romania pe subiectul R. Moldova. Am discutat despre scutul anti-racheta, despre Iskanderele lui Smirnov, pe care Viorel Patrichi il numeste „un bufon imperial”, despre interesele Rusiei in zona, mai ales dupa instalarea scutului anti-racheta in Romania, dar si despre Ucraina, Victor Ianucovici, UE si problema transnistreana.Si pentru ca am gasit interesante ideile exprimate de domnia sa, le expun si aici. Va propun sa ascultati inclusiv varianta audio a discutiei. Iata cateva dintre cele mai importante idei exprimate de domnia sa in interviul care va fi difuzat si maine la „Mai aproape de Europa”, de la ora 18.00 si 23.00 in reluare, la Vocea Basarabiei.-Exista cercuri retrograde la Moscova care sprijina bufoni imperiali cum ar fi Smirnov.-Nu putem sa ne asteptam la decizii foarte clare privind rezolvarea nodului gordian de la Tiraspol.-In chestiunea transnistreana nu exista vointa politica pentru ca sunt alte interese mai mari la Bruxelles.-De R. Moldova nu mai aminteste nimeni cand e vorba de marile ecuatii dintre Est si Vest.-Rusia stie sa „joace sah” la nivel mare foarte bine.-Rusia nu isi permite sa fie mai agresiva decat este pe Nistru.-Rusia nu doreste si nu va accepta niciodata sa plece de buna voie de pe Nistru.-Ucraina va dori sa joace un rol cat mai preponderent in rezolvarea conflictului transnitrean, dar, deocamdata, Kievul nu are aceste abilitati tactice.-N-as zice ca Victor Ianucovici este un pion al Rusiei.-V. Ianucovici, sa nu uitam, vine din nomenclatura bolsevica sovietica, din industrie, din industria URSS-ului.-V. Ianucovici va incerca sa joace interesele Ucrainei intre Federatia Rusa si UE fara prea mari stridente.-Romania trebuie sa insiste pentru revenirea la masa tratativelor in chestiunea transnistreana.-Putem doar banui ce se ascunde in arsenalul de la Tirspol. Nici macar responsabilii NATO nu stiu ce se ascund in buncherele de peste Nistru.-SUA ar putea sa dea o nota aparte in rezolvarea conflictului transnistrean si sa forteze lucrurile intr-o anumita directie.- Vointa politica a Chisinaului este foarte importanta in rezolvarea conflictului transnistrean.-Smirnov – bufonul de la Tiraspol, este un cetatean oricare al RM.http://stelapopa.unimedia.md/2010/02/19/9390/
0