919

Saracovici si nicoara au invins! Romania cedeaza presiunii dorintelor lor indecente!

Guvernul Romaniei ia in calcul introducerea limbii moldovenesti ca limba oficiala03/02/2010 - 22:58Recent intors de la Tiraspol unde a participat la o reuniune la nivel inalt cu om-ologul sau din Republica Moldova, Ministrul de Externe al Romaniei, domnul Theodor Baconschi a anuntat ca intentioneaza sa supuna Parlamentului Romaniei propunerea de a introduce limba moldoveneasca alturi de limba romana ca limba oficiala a Romaniei."Este o nazuinta mai veche a noastra ca romani sa ne apropiem de vecinii si fratii nostri de peste Prut. Iata ca avem ocazia acum sa dam un semn de bunavointa in acest sens. Nu este mult dar pentru ei, cei care locuiesc acolo, insa sigur va constitui o alinare pentru toti acesti ani in care nu am facut nimic." a declarat in fata ziaristilor Theodor Baconschi.Potrivit constitutiei actuale a Romaniei, introducerea unei noi limbi oficiale, desi nu imposibila, va aduce cu ea o serie de schimbari majore in viata publica precum: traducerea tuturor actelor publice in ambele limbi, amplasarea de placute bilingve atat la intrarea cat si la mijlocul si iesirea din majoritatea localitatilor, introducerea limbii moldovenesti ca limba oficiala de studiu in crese, gradinite si scoli dar si angajarea unui numar amre de translatori care sa permita o comunicare fluenta.Introducerea limbii moldovenesti ca limba oficiala in Romania a fost salutata de mai multi membrii ai comunitatii moldovene din Romania dar si de peste 5 milioane de locuitori din nord-estul tarii care vor putea astfel sa vobeasca in limba natala fara sa se teama de diseminari.Unul dintre primii artisti care s-a grabit sa salute initiativa Ministerului de Exterior este celebrul cantaret Dan Balan, originar din Chisinau, care a promis ca va concerta in ambele limbi daca este cazul. "Mi se umple inima de sansa cand ma gandesc ca o sa pot sa vorbesc in sfarsit limba stramosilor mei, fara sa ma tem sa fiu interpelat. Am inceput deja sa compun o varianta a melodie Chica Bomb si o voi canta la Bucuresti."Asemanatoare cu limba romana in foarte multe feluri, limba moldoveneasca este conform lingvistilor o ramura ce s-a desprins de aceasta la inceputul anilor 1800 evoluand intr-un ansamblu total unic din punct de vedere morfologic si sintactic dar identic din punct de vedere gramatical.
0