656

Deutsche Welle: Tandemul Lupu – Voronin. Tinta - Vlad Filat!

Coalitia de guvernare de la Chisinau se clatina din nou pe fondul unei concurente vizibile dintre liderul Partidului Liberal-Democrat, premierul Vlad Filat, si presedintele Partidului Democrat, ex-comunistul Marian Lupu, care a ratat functia de sef al statului. Cei doi lideri ai Aliantei pentru Integrare Europeana au avut deja cateva aparitii publice in care s-au atacat reciproc. Ce se intampla in sanul puterii din R. Moldova?De cand s-a pronuntat impotriva initiativei de introducere a limbii romane ca limba de stat in Republica Moldova, liderul PDM, Marian Lupu, a inceput sa fie curtat de presa pro-comunista si vorbeste cu ziaristii mai mult ruseste. In cadrul aliantei, el are opinie separata aproape in toate problemele sensibile. La fel ca liderul comunist Vladimir Voronin, Lupu insista asupra semnarii unui tratat de frontiera moldo-roman, pledeaza impotriva revenirii la cursul de „Istorie a romanilor”, impotriva iesirii Moldovei din CSI si critica ideea premierului Vlad Filat de a trimite pacificatori moldoveni in Afganistan. Mai nou, liderul PDM a contrazis-o pe Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, care a spus ca Moldova are pentru prima data un prim-ministru ales pe cale democratica:MARIAN LUPU: „Eu cred ca prim-ministrii au fost alesi in mod democratic si dupa 1991. Au fost mai multe guverne... Chiar daca admitem o viziune specifica asupra democratiei din Republica Moldova in perioada 2001-2008, Parlamentul a votat pentru diferite componente ale cabinetului de ministri si, in viziunea mea, aceasta a avut loc absolut democratic”.Recent, liderul PDM Marian Lupu s-a pronuntat si impotriva instalarii unui monument al victimelor torturii in fata Parlamentului Republicii Moldova ca simbol al recunostintei fata de tinerii maltratati in comisariatele de politie dupa revoltele stradale din 7 aprilie 2009. Initiativa de instalare a monumentului a fost lansata de premierul Vlad Filat. Divergentele dintre cei doi lideri ai coalitiei de guvernare pe acest subiect au ajuns in presa:MARIAN LUPU: „Discutiile privind instalarea monumentului ar trebui sa se desfasoare la momentul cand comisia pe care noi am creat-o va veni cu un raport amplu in Parlament si va prezenta adevarul din data de 7 aprilie”.VLAD FILAT: „Adevarul este unul foarte clar: au fost sute de cetateni ai Republicii Moldova, preponderent tineri, arestati ilegal, majoratea dintre ei – maltratati, supusi torturii si, din pacate, avem si jertfe omenesti”.Replica lui Marian Lupu: „Monumentele sunt inaltate nu pentru politicieni, nu pentru partide, nu pentru schimbare de guvernare”.Si replica premierului Filat: „Eu cred ca cineva nu a inteles sensul inaltarii acestui monument. Monumentul va fi inaltat in memoria celor care au fost omorati in urma aplicarii torturii”.Analistii politici observa unele tendinte periculoase pentru coalitia de guvernare din care face parte si PDM. Ex-comunistul Marian Lupu, actualmente lider al PDM, il ataca pe Vlad Filat in tandem cu Vladimir Voronin. Intr-o emisiune televizata, liderul comunist a declarat ca Filat ar trage sforile in Alianta pentru Integrare Europeana. Potrivit lui Voronin, plecarea din Partidul Comunistilor a lui Vladimir Turcan si a altor 4 deputati „este oprea arhitectului Filat", la fel ca si recenta desprindere a doi deputati de Alianta Moldova Noastra – o alta componenta a coalitiei de guvernare.Liderul PLDM Vlad Filat neaga ca ar avea vreo legatura cu framantarile din PCRM si AMN: „Eu nu practic metode comuniste, metode voroniste in activitatea mea politica".De altfel, liderul PDM Marian Lupu va pleca maine la Moscova unde a fost invitat de patriarhul Moscovei sial Intregii Rusii, Kirill, sa participe la ceremoniile dedicate primei aniversari de la intronizarea sa. Intamplator sau nu, tot cu patriarhul Kirill s-a intalnit, cu trei zile in urma, si liderul comunist Vladimir Voronin.Anuntul despre intalnirea lui Marian Lupu cu patriarhul rus, la scurt timp dupa intrevederea acestuia cu Voronin, a starnit suspiciuni. Lupu a incercat sa convinga jurnalistii ca vizita sa la Moscova nu are nici o legatura cu cea a liderului comunist:„Domnul Voronin a avut o plecare individuala, daca nu gresesc, zilele trecute. Eu nu ma prezint pentru intrevederi individuale cu patriarhul, dar merg la acele ceremonii care sunt anuntate si pentru care sunt invitati oaspeti din toata lumea”.Analistul Petru Bogatu comenteaza presupusele jocuri de culise ale Partidului Democrat vizibile in ultima vreme:„Aceasta formatiune politica, din interes electoral, face niste gesturi care ar putea sa se intoarca ca un bumerang impotriva acestui partid. Democratii nu tin cont de un fapt elementar: este o opinie publica care se generalizeaza rapid”.zaLupu-Cioronin si eurointegrarea e facuta:)))
0